Девальвація гривні, простіше кажучи — зниження її курсу стосовно долара США,  неминуча. Питання лише в тім: коли і як «глибоко» вона просяде. До кінця цього року один «вічнозелений» може коштувати 8,20—8,25 грн., — такий прогноз озвучив на вчорашній прес-конференції експерт Ерік Найман, керуючий партнер «Капітал Таймс». Щоправда, це за умови, що у світовій економіці не станеться форсмажорних або критичних ситуацій. А наш Національний банк буде й надалі вести більш-менш розумну політику. Інакше, мовляв, долар може злетіти так високо, що курс в 10 грн. здаватиметься цілком нормальним...
«Зараз усі чекають, що після виборів може відбутися більша девальвація, — пояснює Ерік Найман. — В очікуванні цього стрибка поведінка населення приблизно така: буде стрибок чи ні, але давайте про всяк випадок купимо долар. За принципом: тиха українська ніч, та сало треба сховати в іншому місці...»
І це, мовляв, при тому, що тепер, з огляду на процентні ставки по депозитних внесках, економічно вигідніше свої заощадження все-таки тримати в гривнях. Але банальний страх змушує народ жити за прислів’ям «тихіше їдеш — далі будеш». Мовляв, краще низькі процентні ставки по доларових внесках, ніж високі по гривневих...
Тим часом, за словами експерта, сьогодні підстав прогнозувати значну девальвацію гривні немає. За оцінками МВФ, середньорічний курс долара в Україні в 2012-му становитиме 8,04 грн. На початок наступного року він зросте до 8,31 грн.
Однак, запевняє експерт, важливо розуміти, що довгостроково курс гривні залежить від багатьох чинників. Передусім йдеться про інфляцію. Наприкінці року, хочемо ми того чи ні, але вона зросте. З огляду на врожайність, нагору підуть ціни на продукти харчування. Швидше за все, після виборів подорожчають комунальні послуги. І вже незабаром можуть підскочити вгору ціни на бензин... «Інфляція зросте, але навряд чи перевищить 5—6 відсотків за підсумками 2012 року», — вважає експерт.
Також вплинути на курс може й платіжний баланс. Зараз він збалансований, але вгадати, що буде наприкінці року, — складно. Однак головним курсоутворювальним чинником, за словами експерта, є поведінка населення. Якщо почнеться паніка й люди побіжать масово міняти гривні на долари, — стрибок курсу неминучий. Тому важливо, щоб вчасно й правильно на все реагував Нацбанк. Підсумок, зважаючи на все, можна звести до однієї фрази: все може бути добре, головне, щоб як завжди не вийшло.