Учора Президент Віктор Янукович відповідно до вимог Конституції звернувся зі щорічним посланням до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. 
Текст послання роздано народним депутатам, а в оприлюдненому офіційним інтернет-представництвом глави держави вступному слові Президента зазначається, що після проголошення у 2010 році курсу на модернізацію, основні зусилля було спрямовано на подолання економічної кризи, розвиток базових і перспективних секторів вітчизняної економіки, боротьбу з корупцією та перебудову неефективної системи соціального захисту населення. Серед інших здобутків глава держави назвав здійснення адмінреформи, системні кроки в напрямку спрощення умов для підприємницької діяльності та оптимізації системи судочинства.
Водночас В. Янукович зазначає, що ці перетворення наразилися на серйозні перепони, головними з-поміж яких є інерція та спротив корумпованої бюрократії. «Протиріччя між намірами державного політичного керівництва й інтересами бюрократичних груп, сформованих за регіональним і галузево-корпоративним принципами, набувають дедалі конфліктнішого характеру. Ці протиріччя створили сприятливий ґрунт для зміцнення ідеологічних позицій політичних партій і рухів, опозиційних до реформаторського курсу. Деструктивна діяльність цих сил знайшла втілення в численних політичних спекуляціях», — вважає Президент.
За таких обставин головним пріоритетом стає відкритість публічної політики та державного управління. Першим кроком на цьому шляху В. Янукович назвав зміцнення представницького складника українського парламентаризму. «Великого значення набувають вибори до Верховної Ради 2012 року. Саме вони мають стати відправним пунктом у процесі повернення парламенту статусу органу влади, що безпосередньо представляє інтереси громадян. Рада має припинити функціонування в режимі «закритого елітного клубу», — наголосив Президент.
Другим кроком Президент вважає підготовку та проведення конституційної реформи, котра «не тільки дасть вичерпні відповіді на питання про співвідношення владних повноважень між державою та місцевим самоврядуванням, про характер і особливості політичного устрою України, що рухається назустріч Європі, але й стане дієвою основою для забезпечення широких прав громадян у сучасних умовах, у тому числі, й щодо прямої участі громадян у прийнятті рішень державного рівня і з вирішення актуальних питань розвитку громад». При цьому В. Янукович обіцяє забезпечити найвищий рівень легітимності конституційного процесу.
Серед інших напрямів перетворень у 2012 році значиться внесення змін у роботу органів публічної влади на регіональному рівні, прискорення реформування національної економіки та підвищення соціальних стандартів, поліпшення бізнес-клімату і правових гарантій інституту власності, зниження адміністративного та фіскального тиску на суб’єктів підприємництва. Президент також зазначив, що потребують прискорення реформи в аграрному секторі. «Уже цього року до зняття мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення необхідно забезпечити створення і повноцінне функціонування механізмів захисту інтересів сільгоспвиробників і продовольчої безпеки країни в цілому», — сказав глава держави.