Наступного року буде проведено акцію «Сім чудес України — парки і природні ландшафти». Про це під час прес-конференції в Чернігові повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко. На його думку, це приверне увагу громадськості та влади до збереження унікальних природних зон, популяризації їх захисту від «прихватизаторів». Разом із народними депутатами України Валерієм Дубілем та Андрієм Шевченком він побував у міському урочищі Ялівщина та висловив занепокоєння з приводу настирливих планів будівництва тут асфальтівки шириною 9 метрів, місць для паркування автомобілів, кафе, ресторанів, готелів, котеджів та багатоповерхівок.

— Ключ до вирішення цієї проблеми, — зазначив М. Томенко, — активність чернігівської громади. Справа Ялівщини головним чином вирішуватиметься не за межами Чернігова. Я не думаю, що в міністерстві екології чи в уряді підтримають задуми будівництва тут котеджів. Тому саме міська громада повинна бути принципово налаштованою на те, щоб ця територія не забудовувалася, а використовувалася як місце відпочинку.

Заступник глави парламенту позитивно відгукнувся про ідею найбільш раціонального збереження Ялівщини шляхом створення на її території регіонального ландшафтного парку. Тим паче, що тут є 480 видів рослин, 720 сортів декоративних кущів, квітів тощо. Тож у 1945 році на базі унікальних посадок ХІХ століття було створено Чернігівський ботанічний сад площею 170 гектарів. Саме тому М. Томенко вважає рішення міськради, яким у 2006 році було передано у приватну власність громадянам 79 земельних ділянок загальною площею 18 гектарів в урочищі Ялівщина, де розташований посад давнього городища, пам’ятки археології національного значення, таким, що грубо порушує чинне законодавство.

Свою точку зору щодо збереження унікального природного комплексу висловили на прес-конференції народні депутати України Андрій Шевченко, Валерій Дубіль і голова постійної комісії Київської міської ради з питань культури та туризму Олександр Бригинець. Останній, зокрема, наголосив, що на території урочища археологи виявили поселення і городища ІІ—І тисячоліть до нашої ери та І—ХІІІ століть нашої ери.

— У Чернігові бракує земельних ділянок, — сказав В. Дубіль. — Тому навіть дитячі майданчики віддають під забудову. Та я переконаний: те, що дає нам і нашим дітям здоров’я, треба не знищувати, а берегти.

Народний депутат також проінформував, що до нього звернулися 23 громадські організації, які просять захистити Ялівщину від знищення. Тож М. Томенко повідомив, що найближчим часом разом із колегами впритул займеться вирішенням проблем урочища, щоб допомогти жителям міста відстояти неповторну природну перлину як ландшафтну паркову пам’ятку.

 

Чернігівська область.

Фото автора.

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко та народні депутати Валерій Дубіль, Андрій Шевченко знайомляться з Ялівщиною.