Не встиг прозвучати фінальний свисток матчу Іспанія—Італія на Олімпійському стадіоні у Києві, як експерти та журналісти взялися зводити дебет з кредитом. Песимісти відразу заявили про провал: на підготовку витратили 5,5 млрд. доларів, а прибутку отримали за дуже приблизними підрахунками 300 млн. євро. Проте, чи варто враховувати винятково касовий прихід та видачу, коли йдеться про Чемпіонат Європи з футболу?
Не секрет, що левову частку виділених на Євро коштів вклали в інфраструктуру. Збудували стадіони та нові термінали в аеропортах, відремонтували дороги. Усе це після завершення чемпіонату нікуди не зникне, а слугуватиме ще багато років.
Чимало коштів було виділено на підготовку персоналу, особливо волонтерів та міліціонерів. Не виключено, що саме завдяки цьому футбольні змагання в Україні відбулися спокійно. Під час Євро на жодного іноземного вболівальника не було заведено кримінальну справу, відзвітував учора начальник Департаменту громадської безпеки МВС України Сергій Поготов. За його словами, отриманий під час тренінгів та чемпіонату досвід спілкування з іноземцями знадобиться. «Адже кількість туристів із-за кордону після Євро зросте», — сподівається міліціонер.
Менш оптимістичні в оцінках малі підприємці. Представник ВГО «Українська таксомоторна асоціація» Андрій Антонюк заявив учора, що зиск від Євро отримали таксисти-нелегали, які обкрадали наївних уболівальників, легальні ж перевізники великих прибутків не одержали. А ось заступник президента Асоціації мобільних кав’ярень Олексій Бусаєв стверджує, що кав’ярні «на колесах» зараз взагалі замість виручки підраховують збитки. Їхню діяльність у центрі Києва під час футбольних змагань забороняли усі: і Держгірпромнагляд, і ДАІ, і міська влада. Проте, чи в грошах варто вимірювати свято — питання риторичне.