На зміну помітному зростанню внутрішнього товарообігу, спричиненому прибуттям у країну учасників і гостей Євро-2012 і високими цінами, прийде період скорочення обсягів продажів у торговельних мережах, зумовлений помірним платоспроможним попитом і сезоном відпусток. Різких цінових коливань очікувати не варто через низьку статистичну базу для порівняння, пристойні запаси сільгосппродукції після рекордного врожаю минулого року і тенденцію до зниження цін на ринку нафтопродуктів.

Бензин: середня вартість літра А-95 здешевіє на 20—30 копійок (тут і надалі — тільки про середні ціни), літра дизпального на 10—15 копійок.

Попри неадекватну реакцію ринку на податкові ініціативи Міненерговугілля, які розкручували ціни на заправках, вони продовжать знижуватися під тиском світових котирувань нафти марки brent і помірного попиту на внутрішньому ринку.

Борошнозалишиться у цінах червня.

Навіть якщо подорожчає на кілька копійок пшеничне борошно, цей приріст компенсує здешевлення житнього. Результат зумовить резонне бажання виробників розпродати запаси до кінця маркетингового року, звільнити місце для приймання і зберігання зерна нового врожаю. Психологічно і виробники, і переробники вже готові знижувати ціни, але це жодним чином не активізує його споживання.

Хліб у цінах червня.

Гуртові ціни на борошно зберігатимуть рівновагу, пекарі ухилятимуться від спроб покращити за рахунок цін рентабельність свого виробництва, а роздрібна торгівля відчуватиме на собі посилену увагу контролерських служб за ціновою політикою. Зусилля влади, спрямовані на стабілізацію цін на хліб, виявляться ефективними.

Крупи здешевлення на 3—5 відсотків.

Я виходжу з того, що пропозиція зерна (з урахуванням продуктів його переробки) на початок червня від усіх категорій господарств становила 63,125 мільйона тонн. Запаси пшениці, кукурудзи, ячменя, гречки — рекордні, при тому, що експорт зерна виявився набагато скромніший від потенційних можливостей.

Овочі та фрукти залишаться у цінах червня.

Складні кліматичні умови не дадуть змоги переважній більшості фермерських господарств закінчити маркетинговий рік без збитків, але пропозиція буде задовільною, завдяки імпортним надходженням овочів та фруктів.

Молоко, молокопродуктиздешевлення на 3—5 відсотків.

Спроби уряду встановити державне цінове регулювання на молоко недарма наразилися на рішучий протест з боку бізнесу, оскільки відповідний законопроект через його нефахову підготовку може спричинити зворотний бажаному ефект: призвести до дефіциту на ринку і розгойдати ціни на молочну продукцію. Я вважаю, що його вдосконалять. Роздрібні ціни на молочну продукцію збережуть інерцію падіння, яке спричинили наслідки сирного «протистояння» з Росією і підтримали сезонні чинники.

Олія соняшникова (рафінована) здешевлення літрової пляшки на 10—15 копійок.

Ринок збалансований, а від підняття гуртових цін виробники утримаються, незначне здорожчання запише на свій рахунок роздрібна торгівля.

М’ясо: кілограм свинини в роздробі подорожчає на 3—5 гривень, яловичини — на 5—7, курятини — на 3—5 гривень.

Довготривале скорочення поголів’я худоби і висока трудомісткість виробничих процесів не дає підстав сподіватися на швидкі позитивні переміни для виробників і переробників, які вбачають у підвищенні цін єдине джерело для відшкодування витрат. Не дивно, що Україна відновила імпорт свинини з Бразилії.

Цукорподорожчає на 3—5 відсотків.

На мій погляд, цукрозаводи скористаються періодом активізації попиту, який відновиться з початком консервації овочів та фруктів. Але подорожчання виявиться символічним.

Алкоголь: подорожчання півлітрової пляшки горілки на 8—10 гривень, коньяку — на 10—12 гривень, вина натурального — на 5—8 гривень.

Результат зумовить зростання мінімальних гуртово-відпускних і роздрібних цін на горілку і лікеро-горілчані вироби та спирт. Найменших змін зазнають мінімальні роздрібні ціни на вино в скляній тарі.

Лікиподорожчання на 1-3 відсотки.

Є неабиякі підстави прогнозувати незначне подорожчання фармакологічної продукції, яка проходить через мережу медичного обслуговування громадян.

Комунальні послуги подорожчання на 3—5 відсотків.

На мій погляд, помірний підвищувальний тренд зберігатиметься до кінця осені, бо в цьому є обґрунтована потреба і надія уряду все-таки відновити кредитування з боку МВФ.

Транспортні послуги залишаться у цінах червня.

З тарифами на пасажирські перевезення залізницею, авіаційним та іншими видами транспорту в літні місяці Мінінфраструктури вже давно визначилося, а пасажиропотік у період відпусток зростатиме гарантовано.

Туристичні послугиподорожчають на 8—10 відсотків.

Можна з високою мірою достовірності стверджувати про зростання туристичного потоку всередині країни, бо цілком очевидно, що Євро-2012 благотворно вплинуло і на інфраструктуру в зонах традиційного відпочинку (Крим, Карпати), і на культуру обслуговування. Гадаю, що і приватний сектор у Криму не підніматиме вартість добового проживання вище за 200—220 гривень на добу. Не тому що сердобольні чи тому що низька інфляція, а тому що більше не дадуть.

Офіційний курс 7,99 гривні за долар США.

Попри те, що імпорт випереджає експорт кілька місяців поспіль, погіршуючи стан торговельного балансу і посилюючи девальваційні очікування, офіційний курс гривні проти долара США не перетне психологічного рівня 8 гривень.