Волинь у довоєнний час була яблунево-черешневим краєм. Чи не на кожному хуторі, а на Волині їх тоді були тисячі, ріс прекрасний садок, а ньому до десятка черешень із крупними солодкими ягодами. Сади повирубували, черешні — повсихали. Тож тепер ця ягода в Луцьку дорожча за імпортні фрукти. Порівняйте самі: кілограм добротних черешень коштує 30—35 гривень, кілограм лимонів — 20, бананів і апельсинів — 14. Та й не стільки їдла в тій черешні, як кісточок!
Літня пора принесла мешканцям обласного центру кілька приємних сюрпризів: приблизно на 15 відсотків подешевшало молоко, тепер його літр коштує не 6—7 гривень, як зимою, а 5, за літр сметани просять — 24 (було 30—32), сиру — 18 (24). З’явилися й перші огірки відкритого ґрунту. Викладай 5 гривень та бери пахучі й хрусткі. Помідори дорожчі — 13—15, рання капуста — 4 гривні за кілограм. Яйця теж впали в ціні з 8 до 5—6 гривень за десяток. За кілограм цукру стабільно просять 6,5 гривні, і це в сезон його найбільшого попиту. Хоч ажіотажу довкола пахучих і звабливих полуниць, з яких би мало вийти таке ж варення, теж немає. Коштують надто дорого, як для небагатого волинянина: така собі — 18 гривень, добра — 20, а відбірна — всі 25 гривень за кілограм. З’явилися і чорниці, одвічний волинський делікатес. За 200-грамову склянку цієї ягоди-аптеки просять 3,5—4 гривні. Ціна на рівні минулого року. Люди не торгуються, бо збирати цю смакоту ох як важко. Звичайно ж, перші чорниці підуть на вареники. А щоб їх зготувати, треба ще й борошна придбати. Кілограм вищого сорту коштує 4,5 гривні. Це на ринку. А в супермаркетах можна й дешевше купити. Але ж ми пішли на Центральний ринок. Бо саме тут душа волинського краю.
Що стосується сала, то тут новини не оптимістичні. Як завжди влітку, попри Петрівський піст, цей стратегічний продукт дорожчає. Тепер, не маючи в кишені 30—35 гривень, а перед Великоднем вистачило б і 20—25 гривень, придбати кілограм «українського снікерсу» не можна. Свиняча шинка коштує 45 гривень за кілограм, шийка (на шашлики) — 50. Телятини немає. Кажуть, влада заохочує господарів гривнею, аби не різали молодняк.
 
Волинська область.
Фото автора.