Цими днями в житті члена Конституційної асамблеї, доктора юридичних наук, професора, академіка Національної академії наук України, президента Національної академії правових наук України, ректора Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» Василя Яковича Тація знаменна подія — 25 років тому внаслідок перших в історії виборів ректора Харківського юридичного інституту його одноголосно обрали на цю посаду, й відтоді він беззмінно очолює імениту навчальну й наукову установу.

Особистість, яка створила себе сама

Василь Тацій — людина, яка зробила себе сама. Це сьогодні він Герой України, визнаний організатор вищої юридичної освіти в нашій країні, автор понад 400 наукових праць, у тому числі понад 35 монографій, навчальних посібників і підручників, котрі зробили вагомий внесок у розвиток юридичної науки, член багатьох президентських та урядових комісій, відомих громадських організацій, лауреат державних премій, почесний громадянин міст Полтави й Харкова, хоча починав трудовий шлях робітником, токарем Полтавського паровозного депо. Та після закінчення Харківського юридичного інституту, попрацювавши в органах прокуратури, незабаром повернувся у свою альма-матер і ось уже понад півстоліття його життя й діяльність нерозривно пов’язані з уславленою юридичною школою України. Він пройшов усі щаблі кар’єрного зростання вченого та організатора навчального процесу: аспірант, старший викладач, доцент, заступник декана, проректор з наукової роботи, ректор. Понад 20 років завідує кафедрою кримінального права. З моменту заснування, з 1993 року, — незмінний президент Національної академії правових наук України.

Очолюючи з 1987 року нинішній НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», він зробив значний внесок в організацію його діяльності, у створення належних умов для проведення навчального процесу, праці й відпочинку студентів, викладачів і співробітників. Сьогодні це провідний юридичний вуз України.

Готують не лише професіоналів, а й високоморальних людей

Структура університету постійно розвивається, створюються нові інститути й факультети. Сьогодні тут діють інститути підготовки кадрів для органів прокуратури України, слідчих кадрів для МВС, СБУ, Інститут підвищення кваліфікації, сім факультетів денної форми навчання: господарсько-правовий, підготовки кадрів для Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ, Державної пенітенціарної служби, Пенсійного фонду, військово-юридичний, підготовки професійних суддів, два факультети заочної форми навчання, вечірній факультет, Кримський і Полтавський юридичні інститути.

У 2012 році університет отримав ліцензію на підготовку фахівців у сфері міжнародного права, судової експертизи та інтелектуальної власності.

Ректорат, педагогічний колектив велику увагу приділяють морально-етичній підготовці майбутніх співробітників правоохоронних органів. Адже вони ухвалюватимуть рішення, які позначаються на долях людей та інтересах держави

Юристу необхідно вчитися постійно й безупинно

Якщо контингент студентів університету в 1987 році становив 6663 особи, в 2001-му — близько 15000, то нині тут навчаються близько 23000 студентів. Тут постійно вдосконалюють навчальні плани, розширюють методичний арсенал викладання сучасних правових дисциплін, здійснюють заходи, спрямовані на формування в студента-юриста правосвідомості, відповідно до якої вчитися потрібно постійно, безупинно. В університеті впроваджено й проводять майстер-класи, на яких студенти можуть не тільки отримати додаткові важливі знання, а й поспілкуватися, подискутувати із провідними вченими і практиками. Створено автоматизовану систему керування навчальним процесом.

Правоохоронні органи, органи державної влади, різні міністерства та відомства, господарські та бізнес-структури давно вже визнали, що рівень підготовки фахівців харківського вузу доволі високий. Якість навчання відповідає кращим сучасним зразкам. Тому тут постійно прагнуть зробити замовлення на підготовку фахівців саме в НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Слід зазначити, що майже 100 відсотків студентів університету, які вчаться за рахунок державного бюджету, і значна частина студентів-контрактників отримують направлення на роботу.

Університет майже на 90 відсотків забезпечений викладачами з науковими ступенями

З кожним роком в університеті зростає кількісно-якісний показник професорсько-викладацького складу. Якщо в 1987 році тут працювали 285 осіб, у 2001-му — вже 520, то в 2012-му цей показник становить уже понад 800 викладачів.

З року в рік істотно підвищується науковий рівень викладацького колективу, збільшується кількість викладачів з науковими ступенями: в 1987 році в університеті було 30 професорів, докторів наук і 152 кандидати наук, доценти, в 2012-му вже працюють 108 професорів, докторів наук, понад 600 кандидатів наук, доцентів. Тобто університет майже на 90 відсотків забезпечений викладачами з науковими ступенями.

Академія славиться цілою низкою своїх юридичних шкіл. Учені вузу брали безпосередню участь у підготовці чинної Конституції України. Університет активно співробітничає з Верховною Радою України, адміністрацією Президента, Кабінетом Міністрів України.

Тут щорічно проводять усілякі міжнародні, всеукраїнські й регіональні наукові заходи. У вузі діють аспірантура, докторантура за всіма юридичними спеціальностями. Створено й функціонує 

4 спеціалізовані вчені ради із правом прийняття до розгляду й проведення захисту дисертацій за всіма юридичними спеціальностями.

Здійснювати навчальний процес і наукові дослідження допомагає бібліотека університету. Її фонд налічує близько 1 мільйона 500 тисяч одиниць книжок, а відділ рідкісних книжок є одним із найбільших у Харкові. Проектна потужність споруджуваної нової бібліотеки розрахована на 4 мільйони видань.

Тут кращий у країні Палац студентів

Упродовж останніх років інтенсивно розвивалася матеріальна база університету. На сьогоднішній день вона складається із 17 навчальних корпусів, 15 гуртожитків, спортивного комплексу, Палацу студентів, лікувально-оздоровчих комплексів, адміністративно-господарських будинків. Їхня загальна площа 213 962 квадратні метри.

Палац студентів — втілення давньої мрії Василя Яковича. Він став справді кращим в Україні. Наразі в Палаці працює 21 творчий колектив. Далеко за межами Харкова відома народна чоловіча хорова капела, ансамбль бандуристок «Купава», духовий оркестр, театр сучасного естрадного танцю, ансамбль скрипалів тощо. У 2011 році введено в експлуатацію студентський готель, де створено всі умови для того, щоб студенти могли комфортно жити й навчатися.

Ступінь магістра права провідного британського університету

З 2004 року університет — учасник Великої хартії університетів. Постійно зміцнюються творчі зв’язки його з юридичними вузами України та провідними центрами європейської юридичної науки. Укладено договори з навчальними закладами Великої Британії, В’єтнаму, Іспанії, Німеччини, Польщі, Росії, Сполучених Штатів Америки, Узбекистану, Франції, Швеції та інших країн.

У 2009 році НУ «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» і Хартфордширським університетом укладено договір про співробітництво, відповідно до якого студенти можуть отримати ступінь магістра права та магістра з гуманітарних наук провідного британського університету.

У здоровому тілі здоровий дух

Спортивні досягнення університету нерозривно пов’язані з ректором Василем Тацієм, який любить спорт, постійно й послідовно підтримує талановитих спортсменів. Шахи, волейбол, плавання, спортивні види боротьби — це постійне коло спортивних занять студентів. У вузі традиційно проходять міжнародні шахові турніри гросмейстерського рівня. Сьогодні в університетській команді 8 міжнародних гросмейстерів, 3 міжнародні майстри з шахів. Спортсмени університету не раз брали участь у чемпіонатах світу та Європи, чемпіонатах і Кубках України, в Олімпійських іграх. Усе це сприяє підвищенню іміджу вузу, формуванню традиції здоровішого способу життя.

 

Харків.

Фото Олександра СЕМЕНЦЯ.

Такий вигляд має сьогодні НУ «Юридична академія імені Ярослава Мудрого».