Незважаючи на можливий дефіцит хлібних культур, їх продовжують активно вивозити за кордон
До завершення наближаються жнива у степовій Таврії. Та радіти нема з чого: з 455 тисяч гектарів зернових очікуємо врожай трохи більше мільйона тонн проти плану в 2,5 мільйона. Аграрії області кажуть, що отримати продовольче зерно на богарі практично неможливо — через тривалу посуху колос не взяв необхідних поживних речовин і годиться хіба що на комбікорм. Посуха також частково зачепила своїм «чорним крилом» Запорізьку, Миколаївську та Одеську області, але Херсонщина опинилася в самому «епіцентрі», тож її втрати найбільші.
Ні в саду, ні в полі
Експерти вважають: аби дефіцит зернових не призвів до їх подорожчання уже взимку, треба терміново створювати внутрішній резерв продовольчої пшениці, та про термінові заходи з боку влади щось не чути. Навпаки: через порти Херсона триває її активне вивезення за кордон — тільки протягом травня-червня у країни Близького Сходу і Туреччину імпортовано близько 30 тисяч тонн продовольчого зерна!
Та якщо комерсанти поспішають заробити, скуповуючи зерно в очікуванні підвищення оптових цін, власники техніки, що надавалася для збирання врожаю дрібним та середнім господарствам у південному степу, бодай на скромні прибутки вже не очікують. Головний менеджер по Південно-західному регіону Державної продовольчо-зернової корпорації України В’ячеслав Білоусов каже: «Торік ми виставили на поля Херсонщини 98 комбайнів, нинішнього року заявки надійшли тільки на 50. Враховуючи ту скруту, в яку потрапили аграрії Таврії, розцінки довелося знизити на 17—20 відсотків — фактично до нульової рентабельності. Але іншого виходу не знайти».
Збитки загрожують і власникам фруктових садів. Через малосніжну зиму та ту саму посуху врожай черешні тут отримали вшестеро менший від звичайного, і в 5—6 разів менший буде врожай персиків та абрикосів. Тож ціни на кісточкові будуть «космічні». Єдина втіха: аномально спекотне літо забезпечило мешканцям півдня України бодай можливість ласувати солодкими ягодами зі степових баштанів набагато раніше звичних термінів їх дозрівання. Знамениті таврійські кавуни ранніх сортів на ринках Херсонщини та сусідніх регіонів з’явилися не ближче до середини липня, а вже наприкінці другої декади червня!
Смугасті такі «кусючі»
Хоча особливого захоплення в покупців на ринках краю поява смугастих красенів зараз не викликає: роздрібні ціни на них поки що надто вже «кусючі». Вони «стартували» з п’яти гривень за кілограм, що майже на дві гривні дорожче, ніж торік. Тому не дуже забезпечені херсонці від масових дегустацій поки утримуються. Та й фахівці радять почекати достигання польових сортів баштанних культур — вони для здоров’я значно корисніші.
— Ранні сорти кавунів в області вирощуються за технологією «термоса», коли після висаджування насіння земельна ділянка накривається аж двома шарами плівки — темним та прозорим. Пектину та інших корисних речовин у таких ягодах значно менше ніж у тих, які достигають на відкритому ґрунті, а до того ж перед купівлею варто подивитися відповідні папери і переконатися, що концентрація нітратів та солей важких металів у них не перевищує норми, — наголошує керівник Південної сільськогосподарської дослідної станції НААН України Володимир Лимар. — Загалом поживні та лікувальні властивості кращі в польових кавунів, і чекати їх нинішнього літа теж залишилося недовго: за такої спеки вони доспіють двома тижнями раніше, ніж звичайно.
Минулого року оптові закупівельні ціни на херсонські кавуни взяли рекордну «висоту» в 0,8—1 гривню за кілограм замість колишніх 0,35—0,5 гривні. Тому в містах півдня України їх продавали по 1—1,2 гривні за кілограм, а в мегаполісах — по 1,5—1,8 гривні і більше. Нинішнього року навіть за гарного врожаю роздрібні ціни на баштанні культури мають зрости через здорожчання пального й, відповідно, збільшення витрат на їхню доставку. Їх, напевне, буде досхочу, та, на жаль, без кавуна на столі прожити можна, а от без хліба перебитися не вийде.
 
Херсонська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.