Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Латвійської Республіки зустрівся з Головою Саейму Латвійської Республіки Солвітою Аболтинею, Президентом Латвійської Республіки Андрісом Берзиньшем та міністром закордонних справ Едгарсом Рінкевичсом.

Як повідомила прес-служба українського парламенту, В. Литвин високо оцінив рівень двосторонньої взаємодії у політичній, економічній та культурно-гуманітарній сферах, зазначивши, що українсько-латвійське партнерство має конструктивний характер. Керівник парламенту висловив переконання, що історія і виклики сучасності диктують нашим країнам необхідність об’єднання зусиль для досягнення взаємовигідних результатів. С. Аболтиня зазначила, що Латвія зацікавлена у розширенні партнерських взаємин з Україною. При цьому вона зауважила, що українська громада є однією з найчисленніших у Латвії.

Голова Верховної Ради і Голова Саейму висловилися за подальший розвиток парламентської складової українсько-латвійських взаємин на рівні комітетів і груп дружби. При цьому В. Литвин висловив переконання щодо необхідності активізації українсько-латвійської співпраці в міжнародних парламентських форумах.

Керівник українського парламенту запросив Голову Саейму відвідати Україну з офіційним візитом у зручний для неї час. Він також запросив латвійських колег взяти участь у парламентських виборах в Україні в жовтні як спостерігачі.

Водночас Голова Верховної Ради висловився за подальше поглиблення торговельно-економічної співпраці, зазначивши, що парламенти відіграють у цьому значну роль. Перспективним напрямом співпраці В. Литвин вважає співробітництво в культурно-гуманітарній і освітній сферах.

Керівник парламенту також висловив вдячність керівництву Латвії за підтримку етнічних українців, які проживають у цій країні, зокрема, за сприяння реновації Ризької української середньої школи. 

Водночас В. Литвин подякував Латвійській Республіці за підтримку євроінтеграційних устремлінь України. На його думку, для України є корисним відповідний досвід Латвії.

С. Аболтиня підтвердила, що Латвія підтримує євроінтеграційні прагнення України і готова надавати нашій державі відповідну консультативну допомогу, зокрема, на парламентському рівні. У свою чергу, В. Литвин наголосив, що Україна розраховує на підтримку Латвії у питанні імплементації Угоди про асоціацію з ЄС і назвав критично важливим питання запровадження безвізового режиму для наших громадян.

Сторони також торкнулися питання майбутніх парламентських виборів в Україні. За словами С. Аболтині, європейські партнери України розраховують, що виборчий процес відбудеться демократично, у відкритий і правовий спосіб. В. Литвин наголосив, що ці вибори є надзвичайно важливими для України.

Під час зустрічі з Президентом Латвійської Республіки Андрісом Берзиньшем Голова Верховної Ради Володимир Литвин зазначив, зокрема, що Латвія є для України важливим партнером у Балтійському регіоні, і Українська Сторона високо цінує нинішній рівень двосторонніх взаємин. Керівник парламенту висловив сподівання, що візит парламентської делегації України стане значимим внеском у подальший розвиток українсько-латвійської співпраці. «Ми маємо об’єднати зусилля для досягнення вагомого результату», — сказав він.

В. Литвин висловив вдячність керівництву Латвії за підтримку етнічних українців, які проживають у цій країні, зокрема, забезпечення роботи Ризької української середньої школи і відділу української літератури при Латвійській академічній бібліотеці. Він позитивно оцінив надання громадянам України, які постійно проживають або працюють на території Латвії, рівних з її громадянами прав на соціальне забезпечення та виконання домовленостей у сфері пенсійного забезпечення.

Голова Верховної Ради висловив також вдячність Латвії за послідовну підтримку євроінтеграційних устремлінь України. Він високо оцінив рівень співпраці у рамках міжнародних організацій і форумів, зокрема, в ООН та в Раді держав Балтійського моря, і висловився за її розширення та активізацію, зокрема, на парламентському рівні.

Висока оцінка рівня двостороннього політичного діалогу між Україною та Латвійською Республікою була дана під час зустрічі з міністром закордонних справ Едгарсом Рінкевичсом. При цьому В. Литвин наголосив на важливості забезпечення системної роботи на рівні парламентів. У свою чергу, міністр зазначив, що Латвія виступає за подальше розширення двосторонніх політичних та економічних контактів. За словами керівника парламенту, Україна надає великого значення двосторонній співпраці в консульсько-правовій сфері.

В. Литвин подякував Латвійській Стороні за послідовну підтримку євроінтеграційних устремлінь України та надання допомоги в передачі європейського досвіду, сприянні просуванню відповідних реформ у політичній, правовій та економічній сферах. У цьому контексті пан міністр зазначив, що у відносинах Україна—ЄС надзвичайно важливими будуть парламентські вибори: їх прозорість та демократичність. Латвія, за його словами, виступає за те, щоб Україна та Євросоюз продовжували розвивати співпрацю, оскільки Україна є частиною Європи. При цьому він висловив сподівання, що певні проблеми у взаєминах Україна—ЄС будуть розв’язані з наближенням законодавства України до європейських стандартів, зокрема, з реформуванням кримінального судочинства.

У свою чергу, Голова Верховної Ради висловив переконання, що всі проблемні питання потрібно вирішувати у правовий спосіб із застосуванням комплексного підходу. Загалом В. Литвин вважає за потрібне вести системний і комплексний діалог з Європою, оскільки європейська інтеграція є свідомим вибором України.

Під час зустрічі Сторони також обговорили питання енергетичної безпеки, дво- та багатосторонньої співпраці у сфері Європейської безпеки. Крім того, Голова Верховної Ради висловився за необхідність розширення двосторонньої співпраці у культурно-гуманітарній сфері. У свою чергу, пан міністр зазначив, що в наших країн є значний потенціал для такого співробітництва.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Володимир Литвин, Солвіта Аболтиня.