Тренер збірної Іспанії Вісенте дель Боске став першим тренером, якому вдалося тріумфувати в Лізі чемпіонів, на чемпіонаті світу і першості Європи. Він двічі вигравав клубний чемпіонат континенту разом із мадридським «Реалом» (сезони 1999/2000 і 2001/2002). Іспанську збірну приводив до перемог на чемпіонатах — світу (2010 рік) та Європи (2012). Національна команда Іспанії стала першою командою, якій вдалося виграти Євро двічі поспіль. Нагадаємо, 2008 року піренейці у вирішальному матчі обіграли Німеччину (1:0).

Після фіналу я нагадав сеньйору Вісенте про нашу зустріч із ним. Мені доручили провести прес-конференцію перед матчем Ліги чемпіонів «Динамо» (Київ) — «Реал» (Мадрид) на НСК «Олімпійський» (зрозуміло, ще не оновленому). Тоді тренер прийшов на зустріч з журналістами з блискучим форвардом Раулем Гонсалесом.
— Отже, Київ — знайоме для вас місто. Але ніщо не порівняти із нинішнім відвідинами столиці України. Сьогодні футбольний світ став свідком великого тріумфу Іспанії і вашого особистого. То чи потрапить Київ до списку щасливих для вас міст?
— Ще б пак! Ми всі переживаємо величезну радість. Нам уже зателефонував Король Іспанії Гуан Карлос ІІ і подякував від імені народу за цей успіх. І, звичайно, для всіх нас, наших родин це чарівне місто на Дніпрі та Україна загалом залишаться як світлі спогади.
А спілкуючись із журналістами в широкому колі, тренер чемпіонів сказав:
— Ми розуміємо, що своєю перемогою подарували країні трохи щастя. Саме тепер вона переживає миті радості. Щодо гри без яскраво вираженого центрального форварда, то ми зробили те, що вважали за потрібне. Адже грали проти сильного суперника і спеціально до цього готувалися.
Ви, либонь, помітили присутність на трибуні стадіону Вільї та Пуйоля. Їхня поява на фінальному матчі було логічною. Вони мали бути разом з командою у такий важливий момент...
Тренер розповів, що вже думає про наступний відбірний цикл до чемпіонату світу—2014 у Бразилії. Але то інша історія, нова підготовка. Зрозуміло, певних змін зазнає і склад.
Слід зауважити, що давно ми не бачили такого нерівного фіналу, в якому одна команда мала незаперечну перевагу. І річ не тільки в тій потужній грі, що її показали іспанці, вважай, вперше з початку чемпіонату. Чи не правда, їхні дії нагадували гру «Барселони» в її науспішніших поєдинках? І відсутність на полі НСК «Олімпійський» Мессі (гравця збірної Аргентини) ніяк не відчувалася. Однак ми побачили ті самі комбінації, передачі, котрі притаманні саме каталонцям.
Одне слово, «Блакитна ескадра» потрапила в явний штиль і не встигала за суперником. Тому й не дивно, що червоно-жовті не забарилися з першим забитим м’ячем. Сілва блискуче зіграв на випередження і пробив головою. Такий початок дещо розбурхав італійців. Але пожвавлення було нетривалим. У кінці тайму вони проґавили контратаку, і рахунок подвоїв ефектним ударом Альба.
Хоч після перерви Пранделлі зробив заміни, намагаючись змінити гру, але вона у виконанні його підопічних стала ще нервовішою і хаотичнішою. 
Все почало нагадувати матч чемпіонату Іспанії між «Барселоною» і звичайним середняком. Поступово «Скуадра адзурра» майже не з’являлася на чужій половині поля. А підопічним дель Боске того й треба: вони перекочували собі м’яча, не поспішаючи. І лише ті гравці, що вийшли на заміну, прагнули загострень. І свого таки домоглися. Торрес і Мата забили м’ячі, довівши перевагу своєї команди до надпереконливої.
Інтелігентний і сумний наставник збірної Італії Чезаре Пранделлі на післяматчевій прес-конференції скаржився на брак свіжості у своїх підопічних: «З перших хвилин було видно, що іспанці свіжіші за нас. Минулого тижня ми витратили дуже багато сил та енергії. Не можна сказати, що ми щось робили неправильно. Але проблеми з фізичною формою все-таки позначилися. Це був чудовий турнір для нас. А для іспанців він завершився заслуженою перемогою, із чим ми їх щиро вітаємо».
Фото Володимира КОТЛЕНКА (спеціально для «Голосу України»).
 
Кубок Анрі Делоне в руках Ікера Касільяса.
Володар «Золотої бутси», найкращий бомбардир Євро-2012 Фернардо Торрес святкує перемогу разом із дружиною, сином і донькою.
У цих фанатів велика радість.