Відповідаючи на запитання про найбільші здобутки Євро-2012, мешканці Донбасу, не змовляючись, говорили про великий досвід спілкування з іноземними вболівальниками.

 

«Я на матчі не потрапила, але побачила багато іноземців, їхні звички, як вони ставляться до всього, що відбувається. Євро подарувало нам спілкування, знайомство з іншими культурами. Люди стали розумнішими, вивчали іноземні мови», — вважає Валентина Попова із Горлівки.

«Як на мене, гостям дуже сподобалося в Україні. Це така реклама! Адже перед чемпіонатом було дуже багато негативних відгуків, боялися сюди їхати. Зрозуміло, в Європі теж якісь стереотипи. А сюди приїхали ті ж англійці — сказали, що все чудово, все сподобалося, мовляв, приїдуть ще. Ми на них справили гарне враження, і вони на нас — також, — зазначає Марина Кленова, представник фірми «Гефест», яка виробляла ковані сувеніри до чемпіонату. — Найбільшою популярністю користувалися ковані троянди: Донецьк таки звикли сприймати як місто мільйона троянд. А ще купували вироби, пов’язані із футболом».

Ганна, бармен кафе «Парк», розташованого неподалік від стадіону, зізналася, що з усіх уболівальників їй найбільше сподобалися англійці. «Вони спокійніші, цікавилися всім, розпитували. Видно різні характери людей із різних країн. Іспанці — ті більше у своєму колі крутилися. Їм також було весело, але вони не були налаштовані на спілкування з нами, як англійці. А взагалі чудово, що місто прикрасили, будівлі та дороги підрихтували. Ці два тижні пролетіли, як свято».

До речі...

Співачка Шакіра прилітала до Донецька звичайним рейсом для фанів уболівати за збірну Іспанії, де грає її друг Жерар Піке. Причому до шахтарської столиці всесвітня знаменитість прибула загальним рейсом і проходила прикордонний контроль разом з іншими вболівальниками. Відлетіла гостя рейсом на Гданськ.

«Пройшла в загальному потоці, була задоволена перевіркою паспортного контролю, побажала удачі», — поділився враженнями від зустрічі із зіркою інспектор прикордонної служби відділу прикордонної служби «Донецьк» Віталій Савченко. Саме до його віконечка підійшла співачка. Прикордонник її впізнав, та служба є служба: «Перевіряючи паспорт, ідентифікував її з фотографією в документі. Був приємно здивований». Загалом формальності зайняли не більше десяти секунд. Прикордонники пригадують, що зірка була у піднесеному настрої та задоволена результатом гри.

 

Донецьк.

Фото Едуарда НІКІТЕНКА, керівника прес-служби Донецького прикордонного загону.

Вона закохалася в Україну.

Віталій Савченко передає співачці Шакірі паспорт та квиток після перевірки.