Організатори польської частини Євро-2012 підбивають перші підсумки. Кількість уболівальників, які відвідали офіційні фан-зони чотирьох приймаючих міст (Варшава, Вроцлав, Гданськ, Познань) та офіційну фан-зону міста Кракова, перевищила 3 мільйони. Це абсолютний рекорд в історії проведення чемпіонатів Європи з футболу, не приховує задоволення президент PL.2012 Марцін Герра у розмові з кореспондентом «Голосу України».

Пік зацікавлення (400 тисяч) припав на 16 червня, коли вирішувалась доля виходу з групи А, за який боролися поляки з чехами та росіяни з греками.

Звичайно ж, найбільша активність любителів футболу у фан-зонах зареєстрована у дні матчів, що проходили на польських стадіонах, дещо менша — у дні, коли боротьба відбувалась на українських аренах. Тут варто згадати, що в середньому на вхід до зони вболівальники чекали по 2 хвилини 20 секунд, середній час перевірки їх охоронцями становив 9,5 секунди, а час очікування на обслуговування в гастрономічних закладах і пунктах продажу пива — 3 хвилини.

Слід віддати належне організаторам, бо й у дні відпочинку від футбольних емоцій життя тут також не завмирало: концерти, а також конкурси, вікторини, нагородою за участь в яких була атрибутика Євро-2012 з логотипами міст-господарів, приваблювали не лише фанів футболу, а й стали місцем культурного відпочинку для багатьох сімей з дітьми.

У фан-зонах свято футболу переживали у понад 4,5 разу більше відвідувачів, ніж на трибунах чотирьох стадіонів країни. Тут безпосередньо відчути атмосферу гри та напруження емоцій мали змогу понад 652 тисячі вболівальників.

Специфікою Польщі як приймаючої сторони Євро-2012 стали також майже 400 сертифікованих УЄФА зон спільного перегляду матчів в різних регіонах країни, куди, за попередніми підрахунками, прийшли ще понад 2,5 мільйона осіб. Загалом на матчі групової стадії, чвертьфінали та півфінал єврочемпіонату до Польщі прибули вболівальники із 110 країн.

На стадії підрахунків також загальна кількість іноземців, які приїхали на польську частину Євро-2012. За даними прикордонної служби, лише через контрольовані пункти пропуску (на кордоні з Україною, Білоруссю та Російською Федерацією) в період матчів групової фази, чвертьфіналів та півфіналу в’їхало загалом 836 728 чоловік, а на летовищах приймаючих міст та у Кракові кордон перетнула 250 501 особа. Перед організаторами нелегкі арифметичні завдання: серед цього понад мільйонного грона треба виділити «чистих» вболівальників. Ще складніше буде підрахувати кількість фанів із країн Шенгенської зони, на кордонах з якими Польща не має традиційного прикордонного контролю.

 

Варшава.