А дещо раніше відбулося планове засідання «Футбольного прес-клубу», участь в якому взяв тренерський штаб національної збірної України на чолі з Олегом Блохіним (на знімку).
Темою спілкування наставників головної команди країни з представниками ЗМІ був, не важко здогадатися, виступ української команди на Євро-2012. Журналісти і тренери дійшли згоди, що визначальним став не спортивний підсумок змагань для команди-господарки, а той позитив, який утворився на тлі її гри в колах уболівальників. Футбольна збірна об’єднала країну — такий лейтмотив зустрічі.
За словами тренерів, їхнім головним завданням було донести до гравців команди думку про те, що вони нічим не гірші від інших учасників чемпіонату. Це Блохіну та його помічникам удалося. На кожен наступний матч їхні підопічні виходили дедалі налаштованішими не тільки на боротьбу, а й на здобуття позитивного результату. Відповідно покращувалися різні показники. Зокрема, англійців «синьо-жовті» за активністю, кількістю техніко-тактичних дій (ТТД) і процентом браку переграли. Розшифровка дій команди свідчить: українська збірна якісно додала навіть порівняно зі складом зразка 2006 року і наближається до рівня передових футбольних колективів світу.
То чому команда не виконала завдання-мінімум — вийти з групи? На те були свої причини — травми провідних гравців, різний ступінь готовності футболістів, котрі прибули до табору збірної напередодні турніру, суддівство, психологічний чинник, недостатній рівень реалізації голевих моментів тощо. Скажімо, після емоційної перемоги над шведами, вважає Блохін, може й варто було вдатися до кількох перестановок у складі. «Але ми вирішили, що переможний склад не змінюють», — зазначив Олег Володимирович.
Тренер відзначив внесок у стартову перемогу Андрія Шевченка, пожалкувавши про рішення капітана завершити міжнародну кар’єру. «Для команди це велика втрата, — сказав Блохін. — Новий Шевченко з’явиться в нас нескоро, нам треба буде посушити голову над тим, як без Андрія грати в той футбол, котрий сподобався глядачам на Євро-2012. Іспанія може собі дозволити виходити на поле взагалі без номінальних нападників, ми — поки ні».
Тепер, коли йдуть ветерани, вчорашня молодь висувається на перший план. Щодо клубного представництва в збірній, Олег Блохін зазначив: «кияни», «донеччани» та «дніпропетровці» залишилися за ворітьми тренувальної бази національної команди — одягнувши синьо-жовту форму. Гравці відстоювали честь України, робили одну справу, жили спільними інтересами. А основний склад формувався з урахуванням об’єктивних показників: фізичної форми, ігрового тонусу, практики, набутої протягом сезону. Тож балачки про якусь дискримінацію за клубною належністю залишаються на совісті тих, хто спекулює на цю тему.
«Якби ми бачили, що команда не грає, то подали б у відставку», — відповів Блохін своїм найзатятішим критикам, запропонувавши присутнім зберегти настрій, котрий панував під час Євро-2012, на період виступу збірної у кваліфікації до світового чемпіонату-2014.
Фото Євгена СІДАША.