Учора податківці відзначали своє професійне свято. Між тим, на тиск та зловживання з боку співробітників фіскальних органів скаржаться бізнесмени Херсонщини. Вони здивовані: у той час, коли керівництво держави наголошує на необхідності зменшити тиск на малий бізнес, у районах області його тільки посилюють. Скажімо, у курортному Голопристанському податківці влаштували масову перевірку правильності використання касових апаратів у торговельних точках, наклавши чи не на кожного власника штраф не менш як чотири тисячі гривень.
Голова ліги підприємців району Сергій Блакитний від імені членів організації повідомив, що частина перевірок на додачу ще й закінчилася пропозиціями сплатити не штраф, а його половину готівкою в кишеню. На це люди відреагували обуренням: через кризу доходи і так упали, а тепер останні копійки забрати намагаються! Поки не дійшло до акцій протесту, Голопристанська райдержадміністрація поспішила посадити приватних підприємців та керівників контролюючих служб за стіл переговорів. Але на зустрічі ті ж податківці відкинули звинувачення, вперто наполягаючи на тому, що в курортній зоні кількість перевірок цього року зменшилася чи не вдвічі, а не збільшилася.
Втім, скарги на зловживання все-таки не є притягнутими за вуха. Вони підтверджуються цілком конкретними кримінальними справами — якщо не по Голопристанському, то по інших районах краю. Так, прокуратура порушила дві справи про зловживання з боку тепер уже колишніх високопосадовців Чаплинської міжрайонної податкової інспекції, котрі видавали фіктивні довідки про відсутність податкової заборгованості, завищували витрати на охорону приміщення МДПІ, призначали колегам незаконні виплати. У самому Херсоні днями працівники управління СБУ та прокуратури області затримали на гарячому заступника начальника міської податкової інспекції, котрий біля одного з супермаркетів отримав від приватного підприємця хабара у доларах та національній валюті на загальну суму сто тисяч гривень — знову ж таки за коригування акта перевірки та зменшення суми штрафних санкцій (дуже нагадує тему скарг бізнесменів Голопристанського району). Як повідомив прес-секретар прокурора області Федір Самойленко, за фактом отримання хабара особою, яка обіймає особливо відповідальну посаду (частина 3 статті 368 КК України), вже порушили кримінальну справу.
Показово, що заступник начальника ДПІ Херсона був призначений на цю посаду лише на початку червня цього року — пропрацював менше трьох місяців, і вже попався на скоєнні злочину. Тим часом очільники обласної державної податкової адміністрації та прес-служба ОДПА з приводу скандальних кримінальних справ та ще більш скандального затримання мовчать, як партизани. Між тим у місцевій пресі та Інтернеті статей про «подвиги» тутешніх податківців — хоч греблю гати. Платники податків цю мовчанку пояснюють просто — знає кішка, чиє м’ясо з’їла, тож і мовчить, бо куш перетравлює.