На Волині 29—30 червня з робочою поїздкою побував Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк. Однією з перших він відвідав пожежну частину міста Каменя-Каширського. На рахунку місцевих рятувальників багато добрих справ, а от техніка в підрозділі — стара та зношена. Оглянувши її, Адам Іванович пообіцяв посприяти в придбанні сучасного пожежного автомобіля. Для краю, де ліси підступають до самих хат і де чимало дерев’яних осель, він вкрай необхідний.

Прикро вразила Адама Мартинюка школа в селі Осівці. Таких ветхих споруд, напевно, вже ніде й не побачиш. Тим часом Осівці — село, де багато народжують. Торік тут з’явилися на світ 

54 малюки, з початку 2012-го — 25, тож нова школа вкрай необхідна. В 1993 році її навіть почали споруджувати, та далі фундаментів справа не пішла. Оглянувши довгобуд разом з головою райдержадміністрації Іваном Вовком та головою райради Віктором Сусом, парламентарій запропонував разом вирішувати цю нагальну для Осівців проблему. А щоб поки що хоч чимось зарадити цьому селу, А. Мартинюк пообіцяв замінити 27 вікон у дитячому садочку.

Того дня Адам Іванович узяв участь у двох приємних подіях. До сіл Личини та Качин прийшов природний газ. Щоб це відбулося, довелося докласти певних зусиль і Першому заступнику Голови Верховної Ради, і народному депутату України, уродженцю села Личини Миколі Потапчуку.

Додалось доброго настрою й мешканцям села Грудки, де за сприяння Адама Мартинюка замінять вікна в будинку культури, села Сошичне, де в школі відремонтують дах, Хотешова, де в дитсадку замінять котел і встановлять енергоощадні вікна...

Справжнє свято відбулося 30 червня в селі Старий Чорторийськ. Тут за участю керуючого Волинською єпархією УПЦ митрополита Луцького і Волинського Нифонта було освячено упорядковане за допомогою Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка джерело. «Даю вам обіцянку, — сказав на врочистостях київський гість, — що на Водохреще тут разом з вами скупаюся». Перебуваючи в Маневицькому районі, А. Мартинюк відвідав загальноосвітні школи в селах Велика Осниця, Красноволя, а в селищі Колки його радо вітали в місцевій школі-ліцеї та вищому професійно- технічному училищі.

На жаль, представників професій, які готують ПТУ, стає дедалі менше, — сказав Адам Мартинюк, виступаючи перед колективом училища. 

— На токаря, слюсаря, електрика, які потрібні підприємствам, мало хто йде вчитися. Всі хочуть бути банкірами, юристами, економістами. Добре, що нам вдалося зберегти систему. Так чи інакше держава буде змушена повернутися до цих проблем і відродити ту славу профтехосвіти, яка колись була. А бажаючих ліквідувати ПТУ було дуже багато. Запевняю вас, що Верховна Рада ніколи не прийме законів, які дозволили б це зробити.

 

Волинська область.

Фото автора.

Розмова з мешканцями села Семки Маневицького району була щирою і відвертою.