Учора стартувала вступна кампанія. Хоча документи для вступу можна подавати протягом усього місяця — до 31 липня, проте вже вчора під дверима приймальних комісій вишикувалися черги з охочих стати восени студентами та їхніх батьків. Зокрема, у Київському національному економічному університеті з самого ранку було не проштовхнутися у вузькому коридорі без вікон та бодай якихось стільців. Це при тому, що чиновники з Міністерства освіти, науки, молоді та спорту (МОНМС) ще до початку кампанії закликали не штурмувати приймальні комісії одразу «після бою курантів». «Номер, під яким ви зареєструєтеся, на успішність вступу зовсім не впливає», — вкотре нагадала вчора під час прес-конференції начальник відділу природничої та технічної освіти департаменту вищої освіти МОНМС Алла Рибалко. Водночас організація прийому документів залежить від вузу. Приміром, у КПІ та Національному педагогічному університеті імені Драгоманова поки жодних черг не спостерігається.
Окрім годин, проведених в очікуванні подачі документів, на вступників чекають й інші сюрпризи та новації. Зокрема, варто нагадати про запроваджену систему електронного вступу, завдяки якій подати документи до омріяного вишу можна швидко через Інтернет. «Станом на 2 липня, о першій годині ночі ми вже мали 300 зареєстрованих учасників, десять з яких подали заяви», — розповіла Алла Рибалко.
Менш оптимістично налаштовані експерти. Директор центру тестових технологій і моніторингу якості освіти Ігор Лікарчук переконує, що система не пройшла тривалої апробації й може давати збої. Підтвердження цього отримали вже вчора — у першій половині дня система «зависла», мовляв, через надзвичайно велику кількість відвідувачів. Крім того, подавати документи дідівським методом будуть усі, хто має бодай якісь преференції під час вступу.
Проте найбільше абітурієнтів непокоїть не стільки необхідність віддати кілька днів свого життя на черги, скільки жорсткіша конкуренція за місця державного замовлення. Причин хвилюватися у молоді дві. Перша — цьогоріч для участі в ЗНО зареєструвалося на 22 проценти абітурієнтів більше, ніж 2011-го, а держзамовлення збільшено лише на технічні та природничі спеціальності. На інші напрямки кількість бюджетних місць залишилася на минулорічному рівні, коли вступників було значно менше.
Друга причина, яку слід врахувати абітурієнту, — підняття мінімального балу. З профільних предметів він має становити не менше 140 (124 минулого року). З непрофільних — 124. Тобто усі ті, хто склав ЗНО з нижчими оцінками, опиняються за бортом вступної кампанії. У Міносвіти твердять, що таким чином підіймають планку для майбутніх студентів. Експерти переконують, що у такий спосіб влада позбавляє мало не кожного четвертого випускника школи (саме 27% не здолали встановлений Міносвіти бар’єр) права на вищу освіту. Хай не у престижному вузі, а в провінційному. До цієї ситуації дуже добре пасує приказка — хто на що вчився. Водночас вступна кампанія щойно розпочалася й поки зарано говорити про те, як вона відбудеться.