У Києві шведські вболівальники справляли потреби дорогою до НСК «Олімпійський» на очах у городян і міліції. І не тільки шведські, не тільки цього разу й не тільки в цьому місці.

 

Жителі Хрещатика, що перетворився на фан-зону Євро-2012, і ті, хто живе в центрі неподалік, відчули «радість» свята сповна. Адже пивне море, що захлиснуло фан-зону, виливається на газони й кущі прилеглих вулиць, у підворіття й двори: уболівальники не бажають надовго відриватися від екранів під час трансляції матчів. Хоча двірники й обробляють наслідки дезінфікуючим розчином, але трава жухне, кущі гинуть, а плями і специфічний запах міцно нагадують про подію. Для таблоїдів теж свято: вони змагаються, в кого ракурс фото груп «пісяючих хлопчиків» на очах у міліції більш вдалий?

Зрештою, уже журналісти зажадали від глави КМДА Олександра Попова припинити неподобство. У відповідь почули, що «основне завдання й мета влади міста — зробити все, щоб іноземним уболівальникам було... комфортно, і вони захотіли ще багаторазово відвідати Україну». Тому мочитися на газони їм дозволяється, а своїм — ні. Та-а-ак, до цього навіть горезвісний Льоня-Космос не додумався. Щоправда, через кілька днів градоначальник дав хід назад, мовляв, не переймайтеся, і тих «лікуватимемо», і цих. Але щось не чутно було, щоб хуліганів-уболівальників покарали за «вбиральню» на газоні...

Але опустимо навіть те, що коли міська влада не зуміла обладнати достатню кількість туалетів, то карати за сечу, яка виливається на голову людям, треба тих, хто пивні точки побудував (доходи!), а про природні наслідки у цьому зв’язку не подумав. До речі, у країнах, звідки приїхали «пісяючі хлопчики», навіть тваринам не дозволено паскудити на газони, а якщо це трапляється, то господарі зобов’язані прибирати за ними.

Попов про це не здогадується, чи він не адекватний? Інакше хіба дозволив би тим, хто приїхав до нас відпочивати, справляти потребу мало не за нашим гостинним столом? А давайте для його розуміння цього питання відправимо Попова у відрядження — помочитися біля Колізею або Рейхстагу. Для простенького експерименту на тему: «Що, коли?..» Та й хто дозволив Попову дозволяти? Хто дозволив йому звикнути дозволяти? А може, все-таки не «по  Саньці свитка» — Києвом управляти? До речі, а міліція, яка має стежити за громадським порядком, геть отупіла: хіба такі діяння не є хуліганство з особливим цинізмом? Чи всі вони разом радіють: нарешті ми стали ближче до Європи, до її цінностей! А вже як вдячні, що дорогі гості поводяться до огидного розкуто...

Але будьмо відверті: адже справа не тільки в безкультур’ї заїжджих уболівальників. Просто вони певні, що за це їх тут не покарають. Навпаки, у відповідь на будь-яку витівку ще й заохочувально, по-холуйськи підхихикуватимуть, а то й заноситимуть на повороті геніталії.

І наостанок. Якщо вже по-доброму, то київський градоначальник міг би вийти із цієї ситуації дуже гідно, суворо покаравши порушників громадського порядку незалежно від їх національності. Але він зробив інакше — обі..... на увесь світ...

vpysanska@golos.com.ua

ЗАМІСТЬ ПІСЛЯМОВИ

 

Очевидно, пан Попов надто вже хоче «кермувати» Києвом і далі. То «народний» референдум (дороге опитування городян за їхні таки гроші) з карколомними питаннями придумав, на кшталт — чи не заперечують кияни, щоб пенсіонерам збільшити пенсії, а лікарям і вчителям зарплати? Начебто й без референдуму хтось може бути проти! То відкриває такий важливий захід, як установлення... батутів у парку, не забувши прихопити журналістів підконтрольних КМДА ЗМІ, то плакати й плакатики розвісить по Києву, щоб городяни не забували, кому зобов’язані. А в Гідропарку, поряд із недавно відкритим стадіоном для пляжного футболу, установлено «пам’ятний» знак, мовляв, «Місто спорту» створено за підтримки... голови КМДА Олександра Попова.

Та годі вам, Олександре Павловичу, як не соромно! Спортивне містечко, крім цього стадіону, з майданчиками для волейболу, футбольним полем, багатьма видами спорту на піску поруч із пляжем «Венеція», створені великими ентузіастами здорового способу життя, існує з незапам’ятних часів. А спортивне містечко з декількома сотнями тренажерів — узагалі близько 40 років. Але нікому досі й на думку не спало встановлювати тут позначки, мовляв, я це зробив! А вам захотілося стати ще й таким героєм?

І на замітку градоначальникові, як пропозиція: Олександре Павловичу, вбиральні за 50 метрів від Міста спорту аж надто смердючі, та й тих, до речі, на весь величезний Гідропарк лише декілька. За посадою — ваша турбота. От якщо розв’яжете це питання, то кияни власноручно встановлять знаки, що це — ваша заслуга. 100%!