У місті Зеленодольську Дніпропетровської області пройшла науково-практична конференція, присвячена Всесвітньому дню охорони навколишнього середовища. У ній взяли участь представники влади, громадських організацій, виробничники та науковці.

Як відомо, Дніпропетровська область — не тільки одна з найбільш техногенно навантажених, але й одна із найзабрудненіших в Україні. Сучасний екологічний стан регіону можна визначити як кризовий. Серед головних проблем, відзначених на конференції, можна назвати: зникнення великої кількості видів рослин і тварин; забруднення водного середовища стічними шахтними та каналізаційними водами, сміттям; зниження родючості ґрунтів і багато чого іншого.

Загальний кризовий стан регіону відомий керівництву країни, проблему вирішує і місцева влада. Наприклад, розроблено комплексну обласну екологічну програму до 2025 року, і вона вже успішно впроваджується в тому ж Кривбасі.

Подібна стратегія дій формується також і в Зеленодольську, де поряд із серйозними комплексними заходами стосовно охорони навколишнього середовища триває популяризація екобезпечного життя на єдиній для всіх людей планеті Земля. Наприклад, у місцевому ліцеї діє агітбригада «Зелений промінь». Її члени — кількаразові переможці всіляких конкурсів і оглядів — добре відомі в області.

Але водночас учасники конференції дійшли висновку, що існуюча система екологічного моніторингу має цілу низку недоліків. Вона громіздка, неточна, несучасна й неефективна. А головне — не спроможна в повному обсязі виконувати поставлені завдання. Вона не дає можливості об’єктивно й вчасно оцінювати стан навколишнього середовища регіону, а отже — і вчасно реагувати на чинники небезпеки й попереджати їхнє виникнення шляхом прийняття адекватних управлінських рішень.

Одним із можливих шляхів вирішення цієї проблеми можна вважати презентацію на конференції наукової роботи «Створення системи оперативного екологічного моніторингу із застосуванням засобів дистанційного зондування землі».

Її представила Олена Чиркова, депутат Дніпропетровської обласної ради, президент громадської організації «Дніпропетровська міжрегіональна екологічна асоціація».

— Якщо раніше уповноважений співробітник із великим запізненням одержував на робочий стіл купу паперів із сотнями таблиць, різними вимірами, показниками, то про яку оперативну обробку даних може йтися? — розповіла Олена Чиркова. — А ми пропонуємо систему оперативного екологічного моніторингу з використанням космічних засобів спостереження. Результати цієї роботи вже оформлені у вигляді авторської праці й пройшли державну реєстрацію.

Важливо, що розробка є плодом українських учених, може бути впроваджена в найкоротші терміни і вкотре підкреслює роль України як космічної держави. Крім того, представлена система моніторингу включатиме як наземні, так і спостереження з використанням космічних засобів, математичні моделі поширення забруднень і стану навколишнього середовища, параметри біоценозів і стану здоров’я людей.

Автори розробки вважають, що все це дасть можливість практично в реальному часі фіксувати факти забруднення навколишнього середовища. А також — розраховувати масштаби й ступінь забруднення, виявляти потенційне джерело. І відповідно до отриманих даних вирішувати завдання екологічної безпеки регіону шляхом прийняття відповідних управлінських рішень.

Фото надано автором.