Спільне українсько-польське святкування Євро-2012 затьмарили не лише невиходи наших національних збірних у чвертьфінал. За прояви ксенофобії щодо українок закрили програму на польському Інтернет-радіо «ЕскаРок» («EskaRock»).
За рішенням Правління радіостанції у ранковому ефірі «ЕскаРок» від учора не звучить двогодинна програма «Ранковий ВФ» («Poranny WF», абревіатура WF — не лише від перших літер прізвищ ведучих, вона означає «фізичне виховання». — Авт.) з ведучими Кубою Воєвудським та Міхалом Фігурським.
Журналісти, відомі у Польщі досить жорсткими і неоднозначними жартівливими висловлюваннями на найрізноманітніші теми, що викликають контраверсії у суспільстві, мабуть, втратили почуття міри. Коментуючи результати матчу Україна—Англія, панове вирішили «пожартувати над українками». Для повної об’єктивності наведемо кілька цитат із діалогу ведучих. Воєвудський «повідомив» свого приятеля, що після поразки України, «повівся як справжній поляк, і «викинув (популярне у поточній мові окреслення звільнення з роботи. — Авт.) свою українку». На що Фігурський експромтом парирував: «А я своїй на злість не заплачу»... «якби була хоча б трішки гарніша, то ще й зґвалтував би». Воєвудський, мабуть, прагнучи показати більшу «витонченість» своєї фантазії, продовжив тему: «Еее.. а я навіть не знаю, яка моя на вигляд, бо вона постійно на колінах».
На висловлювання відреагувало МЗС України, яке виступило з вимогою вибачень від ведучих програми за «вкрай принизливі висловлювання на адресу українців» та висловило сподівання щодо вичерпних заходів з боку польської сторони з метою «адекватного реагування й недопущення подібного в майбутньому». У польському зовнішньополітичному відомстві вимогу офіційного Києва вважають «абсолютно обґрунтованою», а висловлювання ведучих «не тільки ідіотичними, а й скандальними і хамськими». Рада етики ЗМІ Польщі оцінила виступ ведучих як «прояв ксенофобії, разюче хамство й типову мову ненависті».
Програма викликала хвилю обурення польської громадськості. Наведу кілька із найбільш м’яких коментарів, які можна почути та прочитати в Інтернеті: «Мені соромно за компрометуючого Воєвудського і Фігурського», «Моральні потвори», «Скандал!!!», «Насмішки із зґвалтування нижче будь-якої критики»...
«Жарти» Фігурського та Воєвудського вивчає прокуратура, найближчим часом вони стануть також предметом розгляду Національної ради з питань радіомовлення та телебачення Польщі. Адже це не перший прояв використання українок як об’єкта глузувань. Нагадаємо, що у січні цього року ведучий польського телеканала TVN Бартек Венглярчик у прямому ефірі назвав «домашніми роботами» українок, які працюють у Польщі. Пізніше журналіст вибачився за свої висловлювання.
Правління «ЕскаРок» у скерованому до ЗМІ зверненні «висловлює вболівання з приводу ситуації, що мала місце» та «перепрошує всіх людей, які почулись ображеними їх виступом». Вибачення Воєвудського та Фігурського прозвучало у прямому ефірі радіо п’ятьма мовами. В ньому журналісти наголошують, що «своїми висловлюваннями не хотіли образити українок, а втілилися в образ вигаданих людей, які нібито були дуже засмучені через погані результати гри збірної Польщі з футболу і заздрили успіхам збірної України на Євро-2012».
 
Варшава.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.