Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках офіційного візиту до Естонської Республіки відвідав Українську греко-католицьку церкву та Український культурний центр міста Таллінна. Під час зустрічі з представниками української громади В. Литвин наголосив на необхідності посилення уваги з боку держави до представників закордонного українства. За його словами, необхідно істотно підвищити всебічну, у тому числі, фінансову підтримку української діаспори за кордоном.

 

«Це потужна сила, величезний стратегічний ресурс, який, на превеликий жаль, не враховується у частині лобіювання інтересів України за кордоном», — заявив керівник парламенту. При цьому він нагадав, що держава зобов’язана дбати про співвітчизників, які проживають за кордоном. На його думку, це сприяло б розв’язанню багатьох питань двосторонніх і багатосторонніх взаємин.

Торкаючись «мовного» питання, В. Литвин наголосив на необхідності «знайти цивілізоване правове рішення, яке б підняло статус держави, сприяло започаткуванню діалогу всередині країни і пошуку шляхів порозуміння».

Керівник парламенту розповів про початок роботи Конституційної Асамблеї, висловивши думку, що у питанні внесення змін до Конституції треба вийти на загальноукраїнський діалог, знайти шляхи «перезавантаження» країни, подолати взаємну недовіру і «взаємопоборювання».

Голова Верховної Ради також поспілкувався з членами Торгово-промислової палати Естонії. Під час зустрічі було оговорено питання щодо подальшого розвитку двосторонньої співпраці у різних галузях економіки.

В. Литвин наголосив на необхідності поліпшення умов для розвитку бізнес-зв’язків, роботи представників іноземного бізнесу в Україні, розширення взаємного інвестування, у тому числі на законодавчому рівні. «У наших країн є колосальні можливості для співпраці у всіх сферах», — сказав він.

Серед проблемних питань роботи в Україні учасники зустрічі називали оподаткування діяльності нерезидентів, а також велику кількість перевірок з боку контролюючих і правоохоронних органів. Представники бізнес-кіл також цікавилися перебігом земельної реформи в Україні.

Голова Верховної Ради своєю чергою зазначив, що керівництво країни докладає зусиль до розв’язання згаданих проблем. Він також наголосив на важливості функціонування вітчизняної судової системи у відповідності до європейських стандартів.

Говорячи про земельну реформу, В. Литвин повідомив, що відповідний законопроект нині перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Під час зустрічі з Прем’єр-міністром Естонії Андрусом Ансіпом Володимир Литвин (на знімку) високо оцінив нинішній рівень політичного діалогу та двостороннього співробітництва у політичній, економічній і культурно-гуманітарній сферах. Національні інтереси обох країн, за його словами, збігаються, зокрема, у питаннях диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, інвестування, у науково-технічній сфері тощо.

Голова Верховної Ради висловив сподівання, що найближчим часом буде укладено міжурядову Угоду про умови розташування приміщень для Посольства України в Естонії та Посольства Естонії в Україні, зазначивши, що відповідний переговорний процес відбувся конструктивно.

В. Литвин наголосив на важливості активізації парламентської складової україно-естонських взаємин як одного з ключових механізмів міждержавної взаємодії. У цьому контексті він високо оцінив роботу депутатських груп дружби. «Ми поновили діалог на рівні парламентів», — зазначив Голова Верховної Ради.

Говорячи про економічну складову україно-естонської співпраці, Голова Верховної Ради констатував, що аналіз статистичних показників свідчить про поступове відновлення позитивної тенденції зростання обсягів товарообігу між Україною та Естонією. За його словами, починаючи з четвертого кварталу 2010 року, торговельно-економічні та інвестиційні показники поступово виходять на докризовий рівень.

Українська сторона, зазначив він, високо оцінює результати роботи Міжурядової естонсько-української спільної Комісії з економічного, промислового і науково-технічного співробітництва.

Разом з тим, В. Литвин наголосив на існуванні значного нереалізованого потенціалу економічної співпраці. У цьому контексті він висловився за доцільність розробки і реалізації спільних міжурядових проектів у конкретних галузях економіки, зокрема, будівництві, модернізації українських портів і суднобудівельних потужностей, видобутку сланців з використанням естонських технологій, космічній та інформаційній сферах.

Керівник парламенту зазначив, що Україна зацікавлена у розвитку двосторонньої співпраці в енергетичній сфері, зокрема, у частині взаємодії у галузі міжнародної енергетичної безпеки, вивченні перспектив постачання електроенергії українського виробництва до Естонії з можливістю її реекспорту до Скандинавських країн, залученні нашої країни до розвитку енергетичного сектору Естонії. Перспективним напрямком В. Литвин також вважає співпрацю в транспортній сфері, у галузі науки та освіти.

Голова Верховної Ради висловив вдячність за допомогу, що її надає Естонія у реалізації в Україні євроінтеграційних перетворень і проектів у сфері адміністративної реформи, електронного врядування, освіти, наукових досліджень. Він також висловив вдячність владі Естонії за увагу до проблем української діаспори. В. Литвин також високо оцінив рівень взаємодії наших країн у міжнародних організаціях.

Прем’єр-міністр Естонії під час зустрічі висловився за подальше розширення співпраці в економічній сфері та заявив про готовність поділитися досвідом роботи «електронного уряду». Він також високо оцінив рівень організації чемпіонату Євро-2012 в Україні. Своєю чергою В. Литвин підкреслив, що для України є цікавим досвід Естонії у сфері електронного урядування.

Щодо Євро-2012 керівник парламенту зазначив, що нині одним з найголовніших питань буде використання спортивних споруд після завершення чемпіонату.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Відвідання Українського культурного центру в Таллінні. Про центр розповідає Отець Анатолій (Анатолій Лютюк у Таллінні створив Український культурний центр, який поєднує церкву, майстерню монастирських мистецтв, український народний музей, школу та бібліотеку).