Любарський район Житомирщини живе собі своїм тихим спокійним сільським життя і рідко дає інформаційні приводи для нагадування про своє існування. І раптом — несподівана новина. Жителі села Велика Волиця перекрили автошлях Любар—Хмільник, заблокувавши рух молоковозів.

Учасники акції вимагали розрахуватися за півторамісячні борги і встановити прийнятну ціну на молоко. Їх підтримали мешканці ще кількох сіл, що вдалися до аналогічних дій. Загальний настрій можна передати реплікою одної з учасниць — Олени Бондар:

— Сьогодні ми молока не здали і не будемо здавати, поки нам не платитимуть нормальну ціну. Свиням  виливатимемо, попродаємо корови.

У тих, хто приймав молоко, настрій ще гірший. Казали, що бояться своїм односельцям в очі дивитися. Вони ж запитують, де їхні гроші. А що відповідати, якщо молокозавод не платить? А за два дні до того акція протесту відбулася під стінами адміністративного будинку в Любарі, де саме тривала сесія районної ради. За версією організаторів акції, прибули представники двох десятків сільських громад. Вони вимагали від депутатів розглянути ситуацію, що склалася на ринку молока в районі. На думку селян, існує змова з метою штучного заниження закупівельної ціни на молоко, і до цього причетні нечесні підприємці, деякі місцеві чиновники та правоохоронці. Головний лозунг: «Геть молочну мафію!».

З відеозапису видно, що конфлікт між учасниками акції і правоохоронцями, які не пускали їх в адмінбудинок, був серйозним. За рішенням суду два учасники протестного заходу — активісти ВО «Свобода» отримали 3 і 15 діб адміністративного арешту за злісну непокору працівникам міліції.

Усе можна було б легко списати на політичний піар перед виборами. Але того самого дня, як у Любарському районі перекрили рух молоковозам, в Житомирській облдержадміністрації відбулася нарада, на якій про проблему заготівлі молока в населення говорили те ж саме, що й «свободівці», тільки іншими словами. Представникам молокопереробних підприємств, яких запросили на цю ділову розмову, заступник голови ОДА Микола Дейсан навів такі цифри. Середня ціна на молоко від населення в області — 1 гривня 65 копійок, тоді як на Вінниччині платять на 40 копійок більше. В Україні середня ціна становить 1,95. А що взагалі парадоксально, це те, що готова продукція, молоко 2,5% жирності, в магазинах Житомирської області продається по 7,31 гривні, у Вінницькій по 6,18, в середньому по Україні — 6,74. Виходить, що на Житомирщині найнижчі ціни на закупівлю молока у населення, але найвищі — на готову продукцію.

За статистикою, на Житомирщині виробляється найбільше молока на душу населення серед інших регіонів України. Це 160—170 відсотків від потреби. На Андрушівському, Житомирському маслозаводах зафіксовано перевиробництво. Це називають одною з причин, чому переробники хочуть втримати низькі закупівельні ціни.

Чи є логіка в такій політиці молокопереробних підприємств області? Вони просто зневажають дрібних власників корів — а їх близько ста тисяч. Щоб селянам не диктували низькі ціни, у селах, як повідомив Микола Дейсан, розпочався процес творення заготівельно-збутових кооперативів. Він зазначив, що бізнес, пов’язаний із закупівлею молока, дуже привабливий. Саме тому стрімко зросла кількість посередників, які не завжди працюють чесно. Саме вони забирають частину коштів, які молокопереробники мали б платити селянам. А все тому, що ці підприємства, воліючи уникнути зайвого клопоту, самоусунулися від заготівлі молока безпосередньо в населення. За літр молока селяни мають отримувати не менше двох гривень, сказав він, звертаючись до переробників.

Не зайве нагадати, що ухвалено закон, який передбачає: всі, хто займається заготівлею молока, мають проводити розрахунки з постачальниками у строк не більше семи банківських днів. Окрім того, забороняється здійснювати закупівлю молока без укладання в письмовій формі договорів купівлі-продажу.

У зв’язку з цим згадалася інша акція протесту, яка відбулася півтора року тому в одному із сіл Червоноармійського району. Там селяни, обурені тим, що з ними не розраховуються, взяли в заручники... молоковоз й утримували його тривалий час. Подія набула скандального розголосу. Якщо вникнути в суть, то виявиться, що іншого виходу в них і не було. Адже віддавали молоко під чесне слово. Запам’яталася й інша історія: в іншому районі посередники, що заготовляли молоко від імені різних переробників, раптово зникли... Тож договір — не формальність, а більша гарантія захисту майнових інтересів.

Але не можна обійти й іншу сторону медалі, на яку вказав керівник одного з найбільших молокопереробних підприємств області:

— Віддаємо перевагу сільгосппідприємствам. Платимо їм по три з половиною гривні. Населення є населення. Яка якість молока, така й ціна.

Але це тема окремої розмови.

 

Житомирська область.

Фото прес-служби обласної організації ВО «Свобода».