Днями на автовокзалі Тернополя бійці «Альфи» затримали начальника карного розшуку відділу міліції Тернопільського району. Він отримав хабар у сумі 15 тисяч гривень від людини, яку довго шантажував. Перелякані пасажири подумали, що проводиться антитерористична операція. В області доволі часто когось затримують за корупційні діяння. До того ж у сіті правоохоронців потрапляє дедалі більша «риба». Невже справді почалася реальна боротьба з цими потворними явищами? Про це бесідуємо з прокурором Тернопільської області, державним радником юстиції 3-го класу Іваном МЕЛЬНИЧУКОМ (на знімку).

 

— Іване Івановичу, кажуть, що про таке явище, як корупція, згадувалося ще у Старому Завіті. Недарма, мабуть, з’явився напівжарт, напівгірка правда, що корупцію здолати не можна, її можна тільки очолити. І все-таки повідомленнями про затримання у зв’язку з корупційними діяннями буквально рясніє місцева преса. То корупціонерів і хабарників стало більше чи правоохоронці активніше працюють?

— Мабуть, і те, й інше. Але хочу зробити одне важливе уточнення: якщо раніше правоохоронні органи фіксували здебільшого дрібні порушення законів, які легше виявляти, то тепер і Президент України, і Генеральний прокурор ставлять завдання підняти планку в боротьбі з корупцією, не зважати ні на посади, ні на ранги. Цьому сприяє і реформування органів прокуратури. Зокрема, Віктор Павлович Пшонка націлює нас передусім на захист прав громадян і держави, координацію діяльності всіх правоохоронних органів, підвищення результативності роботи тощо. Водночас маємо бути відкриті для суспільства, виховувати у нього повагу до Закону. З початку року порушено 40 кримінальних справ про корупційні злочини, з них понад половина — про хабарництво. До суду скеровано 38 кримінальних справ, за якими до відповідальності притягнуто 41 особу, з них 19 — за фактами одержання хабарів, вилучено понад 460 тисяч гривень. Складено 56 протоколів вчинення адміністративно-корупційних правопорушень. Більш як півсотня осіб притягнули до адміністративної відповідальності. Питання з реалізації законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за корупційні правопорушення» двічі розглядали на засіданнях прокуратури області, один раз — спільно з керівниками управління МВС України в області.

— Ваше ставлення до декриміналізації економічних злочинів?

— Позитивне. Не можна країну огортати колючим дротом.

— У такій невеликій області, як Тернопільська, стільки хабарників і корупціонерів, що вже казати про потужні регіони, де працює великий бізнес.

— Спокуса є завжди і вона не залежить від потенціалу регіону. У нас це передусім земля, надра. Ось лише кілька прикладів. Перший заступник голови однієї з райдержадміністрацій вимагав і одержав від приватного підприємця 2500 доларів США за сприяння в наданні в оренду землі площею понад 10 гектарів для садівництва. Начальник одного з районних управлінь Держкомзему за попередньою змовою з посередником вимагав і отримав хабар у сумі 21 тисяча доларів від жителя району за допомогу у виділенні земельної ділянки площею понад 5 гектарів для ведення особистого селянського господарства. Серед притягнених до кримінальної відповідальності також два службовці підрозділів облдержадміністрації, двоє заступників голів райдержадміністрації. Не кажу вже про сільських голів, які, зловживаючи владою, підробляють рішення сесії для того, щоб провернути оборудки із землею чи надрами. Скажімо, один із сільських голів Бучацького району вимагав і одержав хабар за те, що «закриє очі» і не повідомлятиме у відповідні органи про розробку підприємцем запасів пісковику. Надалі він пообіцяв сприяти йому в легалізації бізнесу.

Серед притягнених до кримінальної та адміністративної відповідальності — працівники правоохоронних органів, охорони здоров’я, освіти, податкової та екологічної інспекцій, керівники місцевих органів самоврядування тощо.

— Хабарники ставлять на карту доволі багато: свою репутацію, роботу, честь сім’ї і все-таки простягають руку. Впевнені, що їх не впіймають? Мабуть, сподіваються, як висловився один із наших політиків, пройти між краплями дощу.

— Мене також цікавить моральна сторона цієї проблеми. Чому люди не замислюються над тим, що втратять набагато більше, ніж здобудуть? На одній із нарад застерігаю сільських голів від порушень законодавства, наводжу приклади, намагаюся достукатись до кожного. Здається, є контакт з аудиторією, а через два дні одного з тих, хто сидів у залі, «пов’язали» на хабарі. Хто наступний? На жаль, у нашому суспільстві до «подарунків» привчені змалку: в дитсадку батьки дають їх вихователям, щоб краще гляділи їхніх чад, у школі — щоб ставили кращі оцінки, треба дати на «лапу» під час вступу до вишу, платити за іспити, потім — за місце роботи... У суспільстві укорінюється думка, що інакше жити не можна. Але це не так. Перестанемо давати — не будуть брати. Україна вважається однією з найкорумпованіших держав і посідає 152-ге місце у світовому рейтингу. Така проблема свого часу поставала перед багатьма країнами, недарма ООН запровадила Міжнародний день боротьби з корупцією, який відзначають 9 грудня. На Заході вдалося змінити ставлення суспільства до корупції. І хоча резонансні випадки час від часу відбуваються і там, але дії корупціонерів викликають громадянський осуд, не кажучи вже про правові наслідки. Гадаю, з часом і ми прийдемо до цього. Якщо підніметься економіка, підвищиться зарплата, менше буде причин для зловживань, люди дорожитимуть роботою. Зрештою, вже те, що частіше почали заявляти про вимагання хабарів, свідчить про прагнення до очищення суспільства.

— Деякі чиновники і тепер непогано заробляють, проте вимагають хабарі.

— Згоден, треба ретельніше добирати кадри. Хоч би як нарікали нині на радянську систему, але одного не відбереш: кадрова робота там була добре налагоджена. Людина в кар’єрному зростанні долала щабель за щаблем, і якщо десь згрішила, далі її гальмували. Нині на відповідальних державних посадах нерідко опиняються випадкові люди, часто без належного досвіду. Декому і чиновницьке крісло миле, і з бізнесом шкода розлучатися. Попереджали голову держадміністрації одного з районів області про несумісність таких речей, але він продовжував залишатися засновником приватного підприємства. Нещодавно Президент звільнив його із займаної посади. Не матимемо порядку в державі, поки не наведемо його в кадровій роботі. Дуже добре, що буде створено єдиний реєстр корупціонерів. Гадаю, це стане стримувальним чинником.

— У своїх кадрах впевнені? Он і правоохоронці час від часу потрапляють до лав хабарників і корупціонерів. Найрезонансніший випадок з начальником податкової міліції області, який вимагав і отримав майже 750 тисяч гривень хабара.

— Хотів би бути впевненим у людях, з якими працюю. Принаймні в органах прокуратури області останнім часом такого не було. Наша служба здійснює нагляд за дотриманням законів іншими правоохоронними структурами, тому це зобов’язує. У моїй практиці був один випадок, коли молода особа відверто заявила, що прийшла в прокуратуру заробити й отримати задоволення. Оскільки, за її словами, не було ні того, ні іншого, то звільнилась. Можливо, знайде себе деінде. А загалом молодь приходить грамотна, відповідальна. Трохи підучаться на практиці — і будуть добрі фахівці. Прагнемо якісно виконувати свою роботу: жодної кримінальної справи цього року не повернули на додаткове розслідування, не було виправдувальних вироків, порушень конституційних прав громадян, зокрема, незаконних затримань, арештів та притягнень до кримінальної відповідальності. Хоча скажу відверто: непросто інколи такі справи довести до винесення вироку суду.

— Дякую за бесіду. Успіху вам у складній, але такій потрібній українському суспільству справі!

Бесідувала Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Фото надано прес-службою прокуратури Тернопільської області.