Загублена на якийсь час у інформаційних потоках друга кримінальна справа стосовно Юлії Тимошенко вчора, немов вулкан, знову прокинулася пікетами під будівлею Харківського апеляційного суду і жорстким протистоянням у самій залі судових засідань.
Близько двох тисяч мітингувальників, як прихильників, так і противників екс-прем’єра, з самого ранку оточили будинок суду, вважаючи, напевно, що в такий спосіб вони зможуть вплинути на його рішення. Навколосудовий настрій з ранку було привнесено і до зали судового засідання. Після того, як суддя закликав захисника Андрія Кожем’якіна виступати по суті справи, а у відповідь почув, що у судді будуть великі проблеми — депутати відсторонять його від посади, він позбавив захисника слова й оголосив перерву. Інший захисник — Сергій Власенко почав у цей час особисто затягувати камери до зали, незважаючи на заборону суду робити відеозйомку. Невдовзі суд продовжив роботу і переніс розгляд другої кримінальної справи за обвинуваченням підсудної у зловживаннях, пов’язаних з корпорацією «Єдині енергетичні системи України», на 10 липня, призначивши при цьому судово-медичну експертизу на предмет того, чи може Ю. Тимошенко бути присутньою на суді. А напередодні представники Європарламенту, серед яких — колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський і колишній президент Європарламенту Патрік Кокс, відвідали Центральну клінічну лікарню № 5 Укрзалізниці, де зустрілися з Тимошенко, котра перебуває там на лікуванні. Про що йшлося — невідомо. А європарламентарії, які відвідали назавтра судове засідання, напевно, поставили непросте запитання: як оцінити цей судовий процес, якщо його, як такого, не існує? Вести змагання в залі суду під час відсутності підсудної із захисниками, які погрожують судді, —це все одно, що лікувати пацієнта без пацієнта лікарями, які замість професійних дій починають улаштовувати політичне шоу...
Але як довго триватиме хвороба Ю. Тимошеко, на яку страждає дві третини населення планети? Написавши заяву про відмову від участі в судовому процесі, як повідомила прес-служба пенітенціарного відомства, вона послалася на висновки німецького професора Айнхойпля. Директор клініки «Шаріте» прибув до України на один день тільки для того, щоб написати висновок про можливість участі Тимошенко в судовому засіданні. Німецькі медики радять відмовитися від транспортування Ю. Тимошенко, щоб не нашкодити успішному процесу лікування. Вони також зазначають, що в наступні тижні здатність екс-прем’єра переносити навантаження значно покращиться.
Але чи означає це, що невдовзі настане той день, коли медики дозволять Юлії Володимирівні самостійно пересуватися й відвідувати судові засідання? Дати однозначну відповідь на це запитання, напевно, сьогодні мало хто ризикне. А поки що суддя Костянтин Садовський задовольнив клопотання прокуратури і призначив проведення екс-прем’єру судово-медичної експертизи, оскільки у справі відсутні які-небудь офіційні дані про стан здоров’я підсудної на сьогодні. «Тому суд позбавлений права як розглянути справу протягом розумного терміну, так і вирішити питання про зупинку провадження у справі», — зазначається в постанові суду. Робити ж судово-медичну експертизу доручено експертам Харківського обласного бюро судово-медичної експертизи. Експертиза має бути проведена з обстеженням Ю. Тимошенко, у разі її відмови — за наявними медичними документами.
 
Харків.