Уже склався стереотип, що без пива перегляд матчу неможливий. Це підтверджують такі дані: за дні Євро під час ігор на Майдані було випито понад 200 тисяч літрів пива. Більшість споживають спиртне для розваги, під час перегляду футболу або ж на відпочинку. Межа між простою насолодою і алкоголізмом занадто тонка. Фахівці наголошують, що формувати ставлення людини до алкоголю потрібно ще з дитинства.

«Не потрібно забороняти алкоголь і говорити, що спиртне — зло. Це створює лише проблему. Адже дитина росте і бачить, що батьки, рідні і просто знайомі все ж вживають пиво чи інші подібні напої. У неї з’являється недовіра до батьків, які обманювали її. Тому краще пояснювати, що спиртні напої можна вживати, але в невеликих кількостях. Великі часті дози приводять до проблем», — повідомляє керівник Київського гештальт-інституту організаційного консультування Дмитро Чамара.
Також керівник додає, що залежності, якщо вона вже є, дуже важко позбутися, але можна замінити її на іншу. Це може бути насолода від спорту, роботи чи, наприклад, романтичних відносин.
Водночас, за словами експертів, не потрібно приписувати всім фанатам проблему алкоголізму. На нещодавній прес-конференції нарколог Андрій Карачевський зазначив, що багато хто просто не може впоратися з емоціями і хвилюванням під час перегляду матчів. Тому пиво — це чудовий спосіб розслабитися. Але не слід забувати, що розслабити може один бокал пива, а не десять.
«Коли грала збірна України, у нас винесли взагалі все пиво у всіх чотирьох фан-зонах. Нам просто його не вистачило. Ми до такого не були готові. Зараз стараємося завозити більше пива і забезпечуємо ним усіх охочих уболівальників», — запевнив генеральний директор компанії-виробника пива Петро Чернишов, повідомляє газета «Сегодня».
Кореспондент «Голосу України» вирішила запитати у самих вболівальників, наскільки ж важливе для них пиво під час перегляду матчів.
Один із українських фанатів Олексій розповів: «В Україні склався уже такий стереотип, що за футбольну команду треба вболівати з пивом. Не ми зародили таку думку — не нам її і розрушувати. Зізнаюсь, що з друзями, коли дивимося матчі у фан-зоні, ми випиваємо не менш ніж по два літри цього напою кожен. Але я не думаю, що це вже стадія алкоголізму. За такої напруги і спеки пиво, яке можна купити ледь не на кожному кроці, допомагає втамувати спрагу і трошки розслабитися».
«Я не дуже люблю пиво. Але чи то через рекламу, чи то через думку оточуючих футбол, особливо в компанії друзів, частенько дивлюся під кухоль цього напою. В Україні футбол і пиво — невід’ємні речі, і це факт», — зазначає українська вболівальниця Оксана.
«У Швеції під час перегляду футболу ми так само п’ємо алкогольні напої, але українці в цьому нас далеко випереджають. У вас пиво дешеве та доступніше, на відміну від нашого. Тому футбол в Україні став для нас і святом алкоголю», — розповідає швецький уболівальник Ерік.