Українці показали іноземним уболівальникам, що вміють не тільки гостинно приймати туристів, а й масові мітинги влаштовувати. Учора під стіни Київської міської державної адміністрації, лише за кілька метрів від офіційної фан-зони столиці, кількасот «малих» підприємців вийшли на акцію протесту. Основна вимога до влади — зупинити геноцид малого бізнесу у столиці. Учасники мітингу переконують: кампанія зі знесення МАФів, про яку чимало подейкують київські чиновники, більше схожа не на спробу очистити місто від всюдисущих кіосків, а на банальний переділ ринку...
До організації мітингу підійшли серйозно: учасників акції від найближчих станцій метро до КМДА зводили колонами, найактивнішим вручали транспаранти з лозунгами на кшталт «Зупинимо геноцид малого бізнесу» та «Не дамо владі перетворити наше майбутнє на металобрухт». 
Не минулося і без розваг: під вікнами адміністрації розіграли театралізовану сценку — як глухосліпий чиновник порядки наводить. Облаштували імпровізовану «зону корупції», де персонаж не тільки ходив, задерши носа, а ще й брав гроші за прийняття потрібних рішень, топтав права підприємців тощо. Учасники акції переконують: із таким у реальному житті стикаються мало не щодня.
— На превеликий жаль, сьогодні створено чимало псевдогромадських організацій, які пристосувалися до міської державної адміністрації. І вони в кулуарах, через якусь комісію із впорядкування тимчасових споруд, яку ми вважаємо нелегітимною, вирішують питання, кого знести, а кого — ні, — каже один із співорганізаторів акції, голова громадської організації «Братерство» Михайло Кругляк.
— Вони знищують наш бізнес, забороняють укладати договори оренди. Вимагають від нас сплати якихось добровільних внесків, які не дають нам жодних прав ні на ведення підприємницької діяльності, ні на користування землею. Ми працюємо в наших кіосках по 10 і більше років. І хочемо й надалі в них працювати легально, — додає голова ради ГО «Трудова Співдружність» Лаліта Картозія.
Учасники мітингу переконують: не раз зверталися до влади із проханням сісти за стіл переговорів. Учорашній мітинг, мовляв, — останнє китайське попередження: або чиновники починають із ними діалог, або підприємці перейдуть до жорсткіших методів відстоювання своїх прав.
Тим часом чимало хто з учорашніх мітингувальників не приховував: у своїх кіосках торгували переважно цигарками та пивом. Божилися, мовляв, дітям ці товари «найпершої необхідності» не продавали. І жодних законів не порушували... Попри це більшість простих киян усе-таки впевнені: із МАФами потрібно боротися. Та тільки робити це слід так, щоб їх справді ставало менше, а не просто їхні власники змінювались.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.