За робочою поїздкою до Новоград-Волинського і Баранівського районів Голова Верховної Ради Володимир Литвин цікавився витратою коштів державних субвенцій, а також вислухав думки і побажання земляків.

На зустрічі з жителями сіл Стриєва, Киянка й Кануни Новоград-Волинського району сільський голова Володимир Бобер повідомив, що  головною проблемою залишається газифікація села. Жителі цих трьох населених пунктів, маючи перед собою приклад села Орепи, де завдяки отриманим за сприяння Володимира Литвина коштам державної субвенції у сумі майже два мільйони гривень збудовано підвідний газопровід протяжністю 6,2 кілометра, попросили в шанованого земляка допомоги в цьому і їм. Проектно-кошторисна документація на будівництво вже є, кооператив селяни створили, залишається лише вкласти гроші в будівництво.

Глава парламенту пообіцяв впритул зайнятися цим питанням (будівництво підвідного газопроводу перебуває на стадії погодження із НАК «Нафтогаз Україна»). Він порадив також учасникам зустрічі визначитися із головними проблемами їхніх населених пунктів, що треба буде зробити протягом п’яти років, і тоді разом   робити конкретні справи. 

Серед запитань, що цікавили учасників зустрічі у Стриєвій, особливо болючим було про перспективу малих шкіл, зокрема Киянської, де свого часу навчалися 420 дітей, а сьогодні — вдесятеро менше. «Школи закриватися не будуть, — категорично заявив Володимир Михайлович. — Я розумію, що в селі школа, ФАП — це не лише освіта й медична допомога, а й порятунок від самотності».

Що ж до підтримки сільських дітей — старанних, талановитих, то цим займається благодійний фонд «Майбутнє Полісся», фундатором якого є Володимир Литвин. До речі, за його словами, фонд розпочинає низку програм і для підтримки людей старшого віку. Турбується він і про наповнення шкільних бібліотек літературою. І цього разу Стриєвська школа отримала 200 книг.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо змін до Конституції, Голова Верховної Ради зауважив, що вони мають носити комплексний характер. Проте він висловив сумнів, що на розгляд Верховної Ради буде внесено проект нової редакції Основного Закону, оскільки, за його словами, не передбачено порядок і процедура його прийняття. Характер змін до Конституції, вважає В. Литвин, залежатиме «від напрацювань, які здійснить Конституційна Асамблея, і від настроїв у суспільстві. Внесення змін потребують, зокрема, розділи щодо прав і свобод людини у частині їх забезпечення і відповідальності влади за їх реалізацію». 

На запитання, чи не час зменшити кількість народних депутатів у парламенті, його керівник сказав, що він давно виступає за це. Але головну проблему вбачає в тому, щоб депутати обиралися не за списками, а від округів. Тоді люди знатимуть кожного депутата, бачитимуть, що він робить, чиї інтереси захищає. 

Найбільш активних членів громади Володимир Литвин відзначив цінними подарунками. Цього дня їх отримали й медичні працівники Баранівської комунальної центральної лікарні: 120 тонометрів, 36 велосипедів для сільських медичних установ. У лікарні Голова Верховної Ради також ознайомився із результатом освоєння державних коштів. Головний лікар Роман Зелінський подякував Володимиру Михайловичу вже за цьогорічну фінансову допомогу, отриману за рахунок державних субвенцій у розмірі понад три з половиною мільйони гривень, спрямованих на розвиток районної медицини. 

Голова Верховної Ради України вручив найдостойнішим медичним працівникам цінні подарунки, грамоти Міністерства охорони здоров’я України, Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я. А 52 жінки Баранівського району отримали цього дня з рук Володимира Михайловича таку довгождану державну відзнаку «Мати-героїня».

Глава парламенту також відвідав Мар’янівський склозавод. 

 

Житомирська область.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Зустріч з працівниками Баранівської лікарні.

Серед нагороджених матір п'яти дітей  Марія Сус (м. Баранівка).