У Луганській області розпочато роботу з укрупнення жіночих консультацій і організації трирівневої системи перинатальних центрів. 

Як розповів начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Павло Малиш, перинатальні центри першого рівня будуть міжрайонними. Один з них уже відкривається в Біловодському районі й обслуговуватиме низку сусідніх регіонів. У Алчевську, Сєверодонецьку, Красному Лучі та Первомайську на базі вже існуючих медустанов планують відкрити чотири перинатальні центри другого рівня з потужними пологовими стаціонарами та зручним географічним положенням для обслуговування жителів прилеглих територій. Найпотужніший перинатальний центр третього рівня діятиме в обласному центрі. Його планують побудувати й здати вже до кінця поточного року. «За держпрограмою, прийнятою в 2011 році, будівництво перинатального центру в Луганську було заплановано на 2013-й. Але оскільки за регіональною програмою, прийнятою на рік раніше, ми вже почали цю роботу, вирішено підтримати область і виділити їй кошти зараз. У нас уже готовий 5-й поверх будівлі, починаються оздоблювальні роботи», — уточнив Павло Малиш і пообіцяв робити все, щоб «центр був кращим в Україні».

До 2020-го народжуваність на Луганщині збільшиться до 25 тис. пологів на рік. В обласному перинатальному центрі надаватиметься допомога 3,5 тис. жінок, які мають проблеми зі здоров’ям, а також немовлятам. При установі діятиме поліклінічна служба, що займатиметься проблемами виношування плода, а також жіночої і чоловічої безплідності. Також у центрі прийматимуть пологи, ускладнені важкими хворобами матері. Тут створюються реанімації окремо для дітей і матерів.

Такий потужний центр допоможе скоротити кількість випадків дитячих смертей. Це головне завдання центру. Павло Малиш спростовує чутки про те, що в приватних медичних структурах області, де послуги лікарів оплачуються, обстеження та лікування хворих успішніші, ніж у державних лікарнях. «У нас немає жодної приватної структури, яка б мала обладнання краще, ніж те, що є у нас у комунальних лікувальних установах, — переконує він. — Крім того, у нас немає жодної приватної структури, де фахівці б були підготовлені краще, ніж наші». До речі, планується, що пацієнтів перинатального центру обслуговуватимуть понад 500 осіб медперсоналу. Частина лікарів уже сьогодні проходить навчання в кращих медустановах України.