12 травня наша газета надрукувала матеріал В. Жмуркова «Почуйте нас. Малий і середній бізнес вже за межею виживання...», в якому порушено проблему розмірів орендної плати за землю. Після виходу статті редакція отримала відповідь Державної податкової служби в Сумській області, в якій ішлося про те, що керівництво ДПС зреагувало на критику і 22 травня організувало проведення круглого столу за участі громадських організацій та фігурантів статті, яким було роз’яснено вимоги законодавства більш детально. Директор одного з підприємств після публічної зустрічі визнав свою неправоту й одразу ж попрохав надати розстрочку із сплати податку. В свою чергу очільник сумських податківців (начальник ДПІ в м. Сумах О. Бараннік) пообіцяв уважно підійти до проблеми платників податків і розглянути кожну конкретну ситуацію. Представники громадських організацій висловили вдячність керівництву податкової служби за проявлену ініціативу щодо проведення круглого столу та за конструктивний діалог, повідомляє податкова служба.
Також у листі звертається увага на норми законодавства: «Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності, як одна з форм загальнодержавного податку — плати за землю, є обов’язковим платежем, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Податковим законодавством України чітко визначено мінімальний річний розмір орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності для всіх категорій земель, крім земель сільськогосподарського призначення, на рівні трикратного розміру відповідного земельного податку.
Земельні ділянки, тимчасовими користувачами (орендарями) яких є ПрАТ «Сумська фірма «Усе для дому», ТОВ «Суми фірма «Одяг» та ПАТ «Сумигосптовари», перебувають у власності територіальної громади міста Суми, представницьким органом якої є Сумська міська рада. Мінімальний розмір плати за оренду земельних ділянок на території м. Суми, затверджений рішенням XXXІІ сесії Сумської міської ради V скликання від 24.06.2009 р. №2763-МР (зі змінами і доповненнями), становить саме трикратний розмір земельного податку.
Між тим керівники підприємств м. Суми — фігуранти газетної статті, користуючись досить давнім часом укладання договорів оренди, не беручи до уваги зміни податкового та земельного законодавства України, претендують на надання привілеїв за ознакою часу укладання ними договорів оренди земельних ділянок, свідомо вимагаючи для себе конкурентних преференцій порівняно з іншими однорідними землекористувачами.
З приводу оскарження законності вимог ДПІ в м. Суми щодо збільшення розмірів орендної плати до мінімального обов’язкового рівня, встановленого податковим законодавством, зазначені підприємства зверталися до суду. Щодо ТОВ «Суми фірма «Одяг»» Харківським адміністративним апеляційним судом прийнято рішення про правомірність донарахувань орендної плати податковим органом. Дане рішення набрало законної сили. Що стосується ПрАТ «Сумська фірма «Усе для дому» та ПАТ «Сумигосптовари», то Сумським адміністративним судом прийнято рішення про правомірність донарахувань орендної плати податковим органом».