На столичних дорогах дедалі частіше гинуть підлітки. Лише за останні два дні під колеса машин потрапило дві дитини. Ще один неповнолітній водій мопеда не зміг упоратись з керуванням і наїхав на дерево. Хлопцю було лише 15 років. У вкрай тяжкому стані його доставили до лікарні. Згодом медики повідомили, що школяр від отриманих травм помер.

 

Щоб попередити такі трагедії, столична Державтоінспекція постійно проводить профілактичну роботу з дітлахами. Цього разу вартові доріг відвідали літній табір, який розташований в одному з навчально-виховних комплексів Дніпровського району. Інспектори провели з малюками теоретичні заняття, бесіди, конкурси та різні вікторини.

— У супроводі вчителів ми вивели малечу на вулицю. Там вони самостійно намалювали перехрестя із «зеброю», — розповідає інспектор ВДАІ м. Києва Анастасія Циба. — А потім школярів розділили на дві групи: дівчатка були пішоходами, а хлопчики — водіями. Ми стали на середину цього імпровізованого перехрестя і жестами вказували маленьким пішоходам напрямок руху, а вони виконували його вимоги.

За словами А. Циби, профілактичні заходи ДАІ проводить не лише з дітлахами, а й з водіями. Адже часом важко передбачити поведінку дітлахів, і в багатьох випадках тільки пильність людини за кермом може відвернути лихо.

І справді, сьогодні немає людини, яка була б байдужа до нещасних випадків, жертвами яких стають діти. Але, на жаль, дуже часто можна спостерігати, як самі батьки халатно ставляться до правил дорожнього руху. Жахливий випадок трапився днями в столиці на вулиці Булаховського. Там батьки залишили в припаркованому автомобілі дитину, а самі пішли у своїх справах. Хлопчик, якому було лише 2,5 роки, самотужки залишив салон і опинився на проїжджій частині. Водій вантажівки хотів уникнути наїзду, виїхав на зустрічну смугу... Однак дитина опинилась під колесами і загинула.

З огляду на цю сумну і трагічну статистику Державтоінспекція вкотре звертається до батьків та всіх водіїв: будьте обачні на столичних дорогах. Адже увага до дітей, безумовно, допоможе уникнути лиха. Якщо маленький пішохід стоїть край дороги, необхідно відразу знизити швидкість і бути готовим до того, що він може порушити правила. Необхідно бути обачними також на «зебрах». Водії повинні пам’ятати, що це те місце, де правила охороняють усіх пішоходів: і дорослих, і дітей.

Фото  надано ВДАІ м. Києва.

Інспектор А. Циба проводить профілактичну роботу з дітьми в одному з навчально-виховних комплексів Дніпровського району.