Час летить, мов птах. Здавалося, ще вчора завершувалися останні приготування до такого вистражданого континентального чемпіонату, а сьогодні нам уже відомі перші півфіналісти Євро-2012. Збірна Португалії переконливо розібралася з командою Чехії. Хоча перемогла зі скромним рахунком. Усе вирішив єдиний гол Роналду, забитий в кінці поєдинку.

До речі, перед матчем багато говорили про стан Кріштіану. Адже в перших двох матчах у Львові — проти німців і данців — Роналду, м’яко кажучи, був непереконливий. Однак у Харкові з Нідерландами ми знову побачили яскравого майстра. Одне слово, зірка засяяла знову. І перед матчем плей-оф було зрозуміло: якщо Роналду зіграє так, як проти «помаранчевих», то чехам не позаздриш.
Так і сталося. Перший тайм не порадував уболівальників достатньою кількістю небезпечних моментів. Суперники особливо не ризикували, вперед великими силами не йшли. Чехи у дебюті продемонстрували традиційну жвавість, котра обернулася для них невдачею на старті проти росіян. Проте, такі дії у матчах проти греків і поляків принесли успіх і вихід до чвертьфіналу.
Було у виконанні підопічних Білека кілька небезпечних прострілів з правого флангу, де в обороні не завжди встигав за опонентами Фабіу Коентрау. А от піренейці відповіли ще небезпечніше. Три моменти мав Роналду. В першому, на думку арбітра, у Кріштіану був офсайд, потім хавбек промахнувся після удару в падінні через себе, а в третій спробі чехів урятувала стійка воріт.
У другій половині зустрічі чеські футболісти просто відійшли назад з надією впіймати суперника на контратаці. Але португальці напасти на свої території не дозволили, бо самі тримали в облозі володіння Петера Чеха. Кілька разів воротарю «Челсі» довелося серйозно вступати в гру, витягати складні м’ячі то з кутів воріт, то з-під поперечини. Але удар головою Роналду виявився навіть для такого висококласного воротаря з розряду тих, що не беруться. Як не намагалися підопічні Білека створити щось небезпечне у відповідь, це у них так і не вийшло.
Найкращий гравець матчу — зрозуміло, Кріштіану Роналду. А хто, якщо не він? Зоряний капітан португальців протягом усього поєдинку шматував оборону суперника фінтами на флангах, турбував Чеха хльосткими ударами, двічі перевіряв на міцність каркас воріт. А потім, як ми згадали вище, все-таки завдав удару головою, після якого м’яч влучив у землю і відскочив у ворота. То був третій м’яч Роналду на турнірі. У списку найкращих бомбардирів він наздогнав Гомеса, Дзагоєва і Маджукича.
Після зустрічі у Варшаві тренер чеських футболістів Міхал Білек сказав:
— Матч і мав бути важким. У збірної Португалії дуже сильна атака. У першому таймі нам вдавалося стримувати суперника, але в другому вже бракувало сил, енергії. У підсумку один момент вирішив долю протистояння. Так, цей результат розчаровує, але Португалія була сьогодні сильнішою. Загалом ми добре виступили на цьому турнірі, вийшли з групи. Перший матч із Росією ми провели погано, але потім почали грати сильніше.
Тренер португальців Паулу Бенту вважає, що перші двадцять хвилин були напруженими. «Ми атакували не дуже добре. Але потім перебудувалися, стали діяти швидше і домінувати, — зазначив він. — Уважно грали в обороні, що дуже важливо, коли ти володієш територіальною перевагою. Цей матч надто відрізнявся від зустрічі з Нідерландами. Ми очікували, що Чехія гратиме ближче до власних воріт. А от у другому таймі ми стали створювати моменти». За словами Бенту, у команди Чехії дуже швидкі гравці, тому вимагалася особлива пильність, коли вони проводили контратаки. «Ми обрали правильну тактику. Тому і вийшли до півфіналу, — сказав тренер. — Тепер наша мета — перемогти у ньому».
Отже, коло ще більше звужується. У півфіналі Португалія 27 червня у Донецьку поміряється силами з переможцем пари Іспанія — Франція.
Фото з сайту УЄФА.
Кріштіану Роналду — герой варшавського чвертьфіналу
Португальський півоборонець Нані — сама зосердженість.
Гравець донецького «Шахтаря» і збірної Чехії Томаш Гюбшман з донечкою на руках.