Туристичні послуги у Києві під час Євро-2012 подорожчали. Про це на прес-конференції заявив голова управління з питань комунального господарства Дмитро Новицький. «Багато людей приїхали до нас вперше, тому, звичайно, крім футболу хочуть подивитися і на відомі на весь світ місця Києва. А влада охоче допомагає їм у цьому», — зазначає керівник. 
На думку голови управління з питань Євро-2012 у Києві Тетяни Слишик, найбільш відвідуваними культурно-духовними пам’ятками стали Софія Київська, Володимирський собор, Михайлівський Золотоверхий монастир, Києво-Печерська лавра, Національний ботанічний сад, Андріївський узвіз, «Мистецький арсенал» та інші. Однією з найпопулярніших серед іноземних паломників є новинка Києва — «Мамаєва слобода», в якій відтворено архітектурний ансамбль Наддніпрянщини XVІІ століття.
«Туристичні можливості столиці включають в себе й пізнавальну прогулянку Дніпром, де ви можете оглянути місто з річкових горизонтів. Крім цього організовано сім сухопутних екскурсій», — повідомляє начальник Головного управління комунального господарства. Дмитро Юрійович наголосив, що по Києву установлено 280 тисяч карт, 50 пілонів та 50 указників, які допоможуть іноземцям легко знайти потрібний маршрут. До того ж по всій території працюють волонтери, які з радістю дадуть відповіді на будь-які запитання.
Українські прикордонники повідомили, що від початку чемпіонату до країни прибуло 2 млн. гостей. Найбільше — росіян, білорусів та шведів. 60% із них направлялися саме до Києва. Також вони твердять, що середнє перебування іноземного туриста в Україні становить один день.
Утім, багатьох іноземних гостей цікавить не так історія, як розваги. Приміром, днями з Харкова повідомили, що найпопулярнішими туристичними маршрутами серед іноземців там визнали «Український пивний марафон» та «Історію української горілки».
Кореспондент «Голосу України» вирішила перевірити, наскільки цікаві іноземним туристам об’єкти культурної спадщини, і відвідала Софію Київську, Михайлівський Золотоверхий монастир та Андріївський узвіз. Як з’ясувалося, гостям цікавіша розважальна програма, а не культурна. Однією з причин є те, що путівка, яку вони купували для приїзду в Україну, включає в себе лише їжу, готель та футбол. Для туристів і такий відпочинок обійшовся не дешево.
Шведський фанат Андерс розповідає: «Перед приїздом в Україну нас попереджали, що тут небезпечно. Тому про відвідування історичних місць ми навіть і не думали. Приємно, що інформація про небезпеку виявилася неправдою. Українці дуже привітні люди, щоправда, мало хто знає англійську, тому з ними трохи важко спілкуватися. Але перепланувати свій приїзд, на жаль, уже не вдається, тому ми насолоджуємося футболом у фан-зоні, п’ємо пиво та відпочиваємо в кемпінгу».
«Київ старовинне і дуже цікаве місто зі своєю історією та пам’ятками. Ще мій дідусь розповідав, що в Україні можна побачити багато цікавого і незабутнього. Тому, коли я їхав сюди, то планував відвідати славнозвісну Києво-Печерську лавру, кілька церков та монумент «Батьківщина-мати». Але приїхав я лише на чотири дні, два з яких провів у Львові. Крім того, через недостатнє знання міста і велику спеку в Києві мені вдалося відвідати лише Софію Київську», — повідомив один із німецьких фанатів Лукас.
«Для нас, фанатів, були створені зручні умови перебування. Багато хто говорить у вас про недавно відкриту екскурсію до Чорнобиля. Ця трагедія вразила не одну країну. Днями я їздив туди. Побачене мене справді вразило. Співчуваю людям і родинам, які постраждали від катастрофи», — зазначає турист із Англії Девід.
Отож, як з’ясувалося, після опитування декількох фанатів щодо проводження їх вільного часу, більшість наших гостей приїхали розважатися та отримувати насолоду від футболу. На культурний відпочинок не вистачає чи то часу, чи то уже коштів.