Уже вдев’яте на Співочому полі в Києві, у розлогій улоговині між Лаврою та Дніпром, розкидається небачено щаслива країна, що зветься Міжнародним етнічним фестивалем «Країна мрій». Свято триває два дні.

Починати милуватися фестивалем краще з традиційного етнічного ярмарку. З усіх українських усюд сюди прибули ткалі-вишивальниці, ковалі, гончарі, різьбярі, писанкарі, лялькарі, капелюшники та всі інші можливі майстри. Майорять скрині, паски, вишиванки, намисто з дукачами, тайстри, ляльки-мотанки, монети... Гостям пропонують увесь можливий крам. Так і кортить розстібнути гаманець. Ручна робота, та ще й у традиційному стилі, тут у пошані. Можна вдягнутися з ніг до голови і придбати щось корисне для дому.

Кличуть придбати і книжки. Книжкова алея майстрів у «Країні мрій» не вперше. Її зорганізували письменники-видавці брати Капранови. Цьогоріч, зокрема, виступатимуть представники ромської та гагаузької літератури. Колись ініціатор фестивалю музикант Олег Скрипка сказав, що книжковими ятками намагаються зігнати продавців матрьошок з Алеї майстрів. Тут же слухають і письменників на літературній сцені. Зокрема, з апологетів був Василь Шкляр.

Опісля книжок варто податися на зелені галявини. Цьогоріч вони прикрашені квітковими композиціями — виставкою, яку облаштували майстри з різних районів Києва. Ще одна жива ілюстрація фестивалю.

Якщо захотілося нетутешньої екзотики, варто йти на культурні майданчики. Традиційні японські страви і обряди демонструють представники Українсько-японського центру НТУУ «КПІ». Вони щороку представлені на фестивалі.

А серед новинок — кримська фольклорна сцена, нова етнічна програма від гурту «Танок на Майдані Конго», прем’єри учасників конкурсу «Голос країни», а також фан-зона, де обіцяють транслювати футбольні матчі. Адже нині «Країна мрій» офіційно включена до програми Євро-2012. Нове гасло фестивалю у тому ж стилі: «Підтримка та розвиток живої культури — це наша мрія». Завдяки зручній локації (Співоче поле під боком у мешканців мегаполіса) та м’якій ціновій політиці (квиток на один день коштує 50 гривень, на два — 80, для пенсіонерів — безплатно) «Країна мрій» може стати одним із найвідвідуваніших та найдоступніших фестивалів для киян та гостей міста.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.