Про те, як відомство захищає інтереси держави та громадян у  непростій сфері, розповідає прокурор Вінницької області державний радник юстиції третього класу Олександр МРИХИН
Коротко про співрозмовника
Олександр Мрихин 1968 року народження. Прокуратуру Вінницької області очолив у квітні 2011 року. До того працював першим заступником прокурора Одеси, заступником та першим заступником прокурора Одещини. В органах прокуратури з 1993 року — після закінчення Української державної юридичної академії. За сумлінне виконання службових обов`язків неодноразово нагороджувався почесними грамотами, відзнаками Генерального прокурора України.
— Для аграрного регіону, яким є Вінниччина, земельні питання були і залишаються найбільш актуальними, тому для нас вони пріоритетні, —наголошує Олександр Мрихин. — Лише у минулому і нинішньому році до прокуратури надійшло більше трьохсот звернень з приводу порушень чинного законодавства у сфері земельних відносин. Це майже у два рази більше порівняно з попереднім періодом. Для ефективного реагування на такі факти з ініціативи Генерального прокурора України Віктора Пшонки у травні цього року у прокуратурі області створено новий відділ — захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин. Три його працівники безпосередньо займаються суто земельними питаннями. Змушені констатувати, що число порушень у цій сфері за останні роки зросло вдвічі.
Серед порушників — державні чиновники
— Хоч як прикро про це говорити, факти протиправних дій при вирішенні земельних питань допускають навіть ті, на кого покладено обов’язки забезпечувати раціональне використання землі, охороняти її, — констатує співрозмовник. — Йдеться про державних чиновників, посадових осіб органів державної влади, місцевого самоврядування, державного контролю. Такі факти встановлено прокурорськими перевірками. По кожному з них вжито конкретні заходи впливу.
Щоб не бути голослівним, наведу два конкретні приклади. Вінницьким природоохоронним прокурором порушено кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України стосовно землевпорядника Комарівської сільської ради Вінницького району. Службовець, в порушення вимог Земельного кодексу України, у 2009 році підготувала рішення сесії сільської ради про безплатне надання у власність одному з громадян земельної ділянки вартістю більш як 118 тисяч гривень. Порушення полягає в тому, що ця особа вже отримувала безплатно у власність земельну ділянку цієї само категорії. До того ж землевпорядник знала про це. Посадовець свідомо вдалася до порушення закону. Вказану земельну ділянку повернуто державі.
Торік спільно з працівниками Служби безпеки України виявлено факт отримання хабара колишнім заступником голови Калинівської райдержадміністрації. Його протиправні дії полягали у сприяння у незаконній передачі у користування земельної ділянки на території Павлівської сільської ради одному з товариств. За рішенням суду вказану особу визнано винною у скоєнні злочину, передбаченого ст. 364 КК України.
Загалом протягом минулого і нинішнього року органами прокуратури області попереджено надання та повернуто у розпорядження держави майже дві тисячі гектарів земель.
Аналіз порушених справ свідчить, що майже всі відповідальні особи усвідомлено нехтують чинним законодавством. Така тенденція насторожує. Частково запобігти таким проявам можна буде тоді, коли на законодавчому рівні буде посилено відповідальність за внесення недостовірних даних до Державного земельного кадастру, а в регіоні проведена суцільна інвентаризація земель.
Скаржаться на суб’єктивізм і обман під час розрахунків
— Не раз доводилося чути скарги від фермерів на суб’єктивізм чиновників при наданні земельних ділянок для створення фермерських господарств. Зокрема, про це говорив фермер з Калинівського району Віктор Шулькевич.
— Ми перевіряли скаргу громадянина Шулькевича. Цим займалася прокуратура Калинівського району. Справді йому було надано дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для створення фермерського господарства. Однак згодом фермеру відмовили у виділенні земельної ділянки площею 41,5275 гектара із земель запасу Нападівської сільської ради. У зв’язку з порушенням Земельного кодексу України та Закону України «Про звернення громадян», прокурором району внесено припис голові Калинівської райдержадміністрації. Припис розглянуто та задоволено. Доводи і звернення громадянина Шулькевича перевірялись у порядку ст. 97 КПК України прокуратурою Калинівського району. Постановою старшого помічника прокурора району у порушенні кримінальної справи відмовлено на підставі п.1 ч.1 ст. 6 КПК України. Взято до уваги, що головою райдержадміністрації підписано розпорядження про передачу фермеру Шулькевичу в оренду земельної ділянки площею 39,98 га в межах Хомутинської сільської ради.
— Орендарі по-різному розраховуються за здані в оренду ділянки. В більшості випадків платять готівкою — зерном, крупами, олією. Доводилося чути, що при цьому завищують ціни.
— Ця проблема має цивільно-правовий характер, адже кожен власник земельної частки (паю) самостійно укладає договір оренди землі, в якому вказано розміри та строки виплати орендної плати. Згідно з ст. 35 Закону України «Про оренду землі», спори з цього питання вирішуються у судовому порядку. Однак, якщо надходять звернення, прокурор, відповідно до вимог ст. 36-1 Закону України «Про прокуратуру», має право звернутися до суду з позовною заявою в інтересах громадян. Слід мати на увазі, що до ст. 45 ЦПК України внесені зміни, якими передбачено, що прокурор повинен надати суду документи, які підтверджують неможливість громадянина самостійно здійснювати представництво своїх інтересів.
Звернення з питань завищення ціни під час розрахунків зерном чи іншою сільгосппродукцією до прокуратури не надходили.
— Коли власник земельного паю помирає і в нього не залишається спадкоємців, в чиї руки переходить земля?
— На жаль, це питання до кінця не врегульовано законодавцем. Тому не обходиться без порушень. Прокуратура бере на себе вирішення таких питань. Прокурорами подано до суду 76 заяв про визнання спадщини у вигляді земельних ділянок від померлих власників паїв. Рішеннями судів ці ділянки зараховано до фондів місцевих рад. Загальна їх площа — понад 167 гектарів, вартістю понад 1,4 мільйона гривень. Таким чином ці землі можуть бути законно передані в оренду і забезпечувати відповідні надходження коштів до місцевих бюджетів.
І з владою доводиться судитися
— Для нашої області, де протікають ріки Південний Буг і Дністер, актуальною є проблема забудови у прибережних зонах...
— У минулому році за порушення передачі у приватну власність понад дев’ять гектарів земель прибережної захисної смуги річок Південний Буг та Дністер прокуратурою області порушено дві кримінальні справи. Одна — стосовно голови Тиврівської райдержадміністрації, друга — керівників Тиврівського і Мурованокуриловецького відділів Держкомзему. Одна вже перебуває на розгляді у суді. Вживаються цивільно-правові заходи щодо повернення цих земель у розпорядження держави (пред’явлені позовні заяви).
У Вінниці розмір прибережно-захисних смуг у деяких місцях протиправно зменшено рішенням міськради. Документ прийнято ще у 1996 році. Нами оскаржено його в суді. Суд першої інстанції це рішення скасував, проте Апеляційний суд підтримав місцеву владу та залишив в силі оскаржуване нами рішення. Не погоджуючись з цим, ми звернулись до Вищого адміністративного суду України. Нині остаточне рішення ще не прийнято.
— Невіддільними від земельних питань є питання збереження лісів. Незважаючи на те, що коефіцієнт заліснення території області нижчий від середньодержавного, в регіоні масово вирубують ліси, зокрема, ті, які раніше належали колгоспам. Які заходи вживаються, щоб припинити це неподобство?
— Перевірки у сфері охорони та збереження лісових ресурсів прокуратура здійснювала у першому півріччі нинішнього року. Жмеринським міжрайонним прокурором у березні порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 367 КК України відносно посадових осіб Жмеринського райагролісу підприємства «Віноблагроліс». Підставою для цього є факти незаконної вирубки дерев на території Жуківецької сільської ради. Проводиться досудове слідство.
Загалом у поточному році органами прокуратури області у цій сфері порушено дев’ять кримінальних справ, відшкодовано близько 200 тисяч гривень шкоди, притягнуто до відповідальності 65 посадових осіб органів державного контролю.
Розмову записав Віктор СКРИПНИК.
Вінницька область.