Статистика ДТП в країні невтішна: щодоби в аваріях гинуть 12 осіб і травмуються понад 90 учасників дорожнього руху. Середній вік постраждалих — 35—40 років. За оцінками Світового банку, щорічні втрати економіки від дорожньо-транспортних пригод сягають 5 млрд. доларів США. Генеральна асамблея ООН проголосила 2011—2020 роки Десятиліттям дій з безпеки дорожнього руху та закликала уряди вжити рішучих заходів із запобігання катастрофічним наслідкам ДТП.

Згідно з цим планом одним із показників для моніторингу досягнення цілей Десятиліття є регулярне проведення тижнів безпеки дорожнього руху. Цього року в Україні така акція проходить з 10 по 17 листопада. Її організатором та координатором є Всеукраїнська громадська організація «Асоціація безпеки дорожнього руху».

Експерти уже провели наукові та практичні конференції, круглі столи, присвячені безпеці на дорогах, різноманітні профілактичні флешмоби та акції. У свою чергу Державтоінспекція ініціювала проведення благодійної акції «Здай кров — врятуй життя», профілактичних заходів «Пішохід», «Безпечна швидкість», «П’яний за кермом — злочинець» тощо.

— Метою заходу є надати можливість для довгострокових та скоординованих дій на підтримку безпеки дорожнього руху і як наслідок — забезпечити передумови для суттєвого скорочення втрат на автомобільних дорогах. В країні для цього вже зроблено немало, — розповідає «Голосу України» керівник ГО «Асоціація безпеки дорожнього руху» Михайло Берлін. — Завдяки багаторічній правовій та профілактичній роботі вдалося стримати зростання аварійності на автодорогах країни. Основна мета цього тижня — нагадати, що безпека дорожнього руху залежить від нас самих. І якщо кожний з нас це зрозуміє і почне поважати себе і людей — аварій буде значно менше.

На жаль, поки що ситуація на українських автошляхах залишається складною. За інформацією ДАІ, за 10 місяців цього руку сталося понад 22 тисячі ДТП із потерпілими, в яких 3607 осіб загинуло, 27343 — дістали тілесні ушкодження. «Ми хотіли би, щоб люди зрозуміли — безпека дорожнього руху залежить від кожного. Для досягнення позитивного результату недостатньо зусиль тільки державних установ, необхідні як зміни в законодавстві, так і підвищення культури та правосвідомості всіх учасників дорожнього руху», — зазначив начальник Департаменту ДАІ МВС України Анатолій Сіренко.

Нині профілактичні заходи проходять у Києві та області. Днями вартові доріг провели на Броварському проспекті профілактичний рейд під умовною назвою «П’яний за кермом — злочинець» (на знімку). «Результати перевірки просто вразили. Лише за дві години інспектори ДАІ відсторонили від керування 27 нетверезих водіїв. А загалом з початку року до відповідальності за це порушення притягнуто майже 12 тисяч автолюбителів, — розповів заступник начальника управління Державтоінспекції міста Києва Олександр Ткаченко.

У рамках благодійної акції «Здай кров — збережи життя» співробітники районних відділів ДАІ відвідали також Київський міський центр крові. «На дорогах міста кожний день травмуються люди. Інспектори, які є безпосередніми учасниками дорожнього руху та свідками аварій, знають, як часто при лікуванні потрібна кров постраждалим у ДТП. Тому ми й прийшли в центр крові. Метою цієї акції, як і завданням інспекторів, є збереження життя людей», — наголосила інспектор із профілактичної роботи Печерського ДАІ м. Києва Євгенія Філонюк.

Довідка 

За інформацією ДАІ м. Києва, за 10 місяців 2014 року на території міста зареєстровано 1456 дорожньо-транспортних пригод, в яких 150 людей загинули та 1643 — отримали травми. Значна кількість ДТП сталася саме з вини водіїв; з початку року зафіксовано 906 дорожньо-транспортних пригод, в яких 60 осіб загинули, а 1047 — отримали травми. Так, наприклад, через порушення правил маневрування в столиці сталася 461 ДТП, в яких 34 людини загинули й 545 — отримали травми.

Фото надано  УДАІ м. Києва.