Під такою назвою днями в столиці представили мобільний додаток, який містить довідкову інформацію про те, що робити, коли в людини виникли проблеми з правоохоронними органами. Його розробили волонтери з «Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів» (Асоціація УМДПЛ).

«У своєму повсякденному житті будь-хто може стати жертвою незаконних дій з боку правоохоронних органів. Раніше ми багато друкували матеріалів із правовими порадами, але не завжди зручно носити з собою брошури. Відтепер усі бажаючі можуть мати порадник в своєму мобільному телефоні й у будь-який час ознайомитися з важливими відомостями, до того ж абсолютно безплатно», — пояснив необхідність створення такого додатка виконавчий директор Асоціації УМДПЛ Вадим Пивоваров.

Документ має форму порадника, який складається із 17 розділів і містить важливі для сьогодення питання, серед яких: як поводитися під час зустрічі з міліціонером на вулиці, як спілкуватися з працівниками ДАІ, що робити в разі затримання правоохоронними органами, як реагувати, якщо із затриманого ви стали заарештованим, що робити і чого не робити під час обшуку чи затримання тощо. Крім того, в ньому вказано телефони та адреси територіальних відділень міліції, а також контакти організацій, де можна отримати консультацію чи правову допомогу. Розробники пообіцяли оновлювати його щоразу, коли відбуватимуться зміни у відповідному законодавстві.

Вл. інф.

Мал. Олександра ДУБОВСЬКОГО.