Короткою була відпустка у бійців 51-ї окремої механізованої бригади Івана Бліщука, Івана Юника, Володимира Філіповського, але вони знайшли час, щоб навідатися до своєї альма-матер — Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ). З ними прийшов і їхній товариш — випускник Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя Микола Тищук. Разом з ректором університету, доктором економічних наук, професором Андрієм Крисоватим, міським головою Тернополя Сергієм Надалом, до речі, також випускником ТНЕУ, та іншими посадовцями хлопці посадили біля університетської каплички три кущі калини — на честь випускників вишу Віктора Семчука, Володимира Гарматія та Андрія Юркевича, які загинули у війні на сході України. Хоч і кажуть, що куля сліпа, але вона чомусь цілить у найкращих.

Четверо відважних потрапили на передову з перших днів протистоянь на сході. Вони дякували за турботу, а ректор запевнив: університет ніколи не залишить своїх воїнів наодинці з проблемами. Андрій Ігорович передав хлопцям зимові бушлати та теплі речі, придбані за власний кошт. Робить він це не вперше.

З благодійною метою в університеті організовують ярмарки, аукціони. На них студенти виставляють власноруч приготовлені кулінарні вироби, а також свої творчі роботи: картини, вишивки, вироби з бісеру тощо. В одному з аукціонів, на якому було виставлено 88 лотів, узяв участь і заступник Надзвичайного і Повноважного посла Чеської Республіки в Україні Павел Бучек. Він був у захваті від активності молоді і купив один з лотів — блокнот від ректора.

Благодійний збір коштів відбувався і під час товариського турніру з міні-футболу, де команда університету змагалася з командами силових структур. Усі виручені гроші (десятки тисяч гривень!) пішли на придбання амуніції, медичних аптечок, продуктів. Завдяки цьому, скажімо, повністю екіпірували студента Данила Мотильова, який добровільно пішов до війська, і його брата. Придбали не лише військову амуніцію, а й медичні аптечки, консерви і навіть картки поповнення мобільних телефонів. Особисто від ректора Данило отримав бронежилет. Повністю спорядили і військовослужбовця батальйону територіальної оборони «Збруч» Володимира Свистуна.

А днями університет на прохання одного з випускників Тернопільського медичного університету, який служить лікарем у зоні АТО, відправив мобільній медичній групі Львівського військового шпиталю новенький транспортний кардіомонітор — пристрій, який допомагає визначати основні життєві показники у кризових ситуаціях. Річ дорога і дуже цінна для медиків, оскільки дає змогу врятувати життя поранених бійців.

— У цей важливий для країни час ми не можемо залишатися осторонь, — каже Андрій Крисоватий. — Підтримували і будемо підтримувати бійців, які захищають нашу свободу і незалежність.

Тернопільська область.

Андрій Крисоватий з кардіомонітором, який невдовзі відправлять у зону АТО.

Фото прес-служби університету.