Жителі Херсонщини мають усі підстави не вірити «заклинанням» про боротьбу з корупцією і зловживаннями влади, на які щедрі обласні чиновники. А як їм вірити, якщо цих «полум’яних борців» раз у раз самих же викривають у корупції та порушеннях законів. Тепер дійшло й до того, що у зв’язку із черговим таким скандалом згадується і безпосередньо прізвище керівника облдержадміністрації Миколи Костяка!

Факт порушення законодавства України з боку голови Херсонської обласної державної адміністрації Миколи Костяка зафіксувала прокуратура Херсонщини. Ще 27 грудня 2011 року Микола Костяк підписав розпорядження № 838, яким затвердив проект технічної документації для складання Державних актів про право власності на земельну ділянку загальною площею 7,563 гектара для членів садівничого товариства «Жовтневе». До цієї ділянки увійшло й 0,9 гектара узбережжя Дніпра та мальовничого озера Круглик — популярна серед рибалок і туристів територія, яка спочатку значилася за державним підприємством «Херсонське лісомисливське господарство» і була тим самим розпорядженням вилучена з його користування. Тобто з «благословення» глави Херсонської ОДА державні землі без будь-яких тендерів і відшкодувань до бюджету перейшли в приватні руки.

Прокуратура Херсонщини вивчила розпорядження № 838 від Миколи Костяка і винесла на нього протест. На її думку, вилучення землі держлісгоспу для наступної приватизації порушило не тільки постанову Кабінету Міністрів України № 381-р від 11 лютого 2010 року, а й статті 61, 83, 84, 93, 142 Земельного кодексу України. Однак і після цього скасувати своє розпорядження глава облдержадміністрації відмовився. У своїй відповіді прокуратурі він посилається на те, що узбережжя є не лісами, а плавнями, і їх передачу погодило обласне управління лісового й мисливського господарства. Микола Костяк популярно пояснює прокуратурі: «... закони й нормативно-правові акти зворотної дії в часі не мають», «чинне законодавство не передбачає процедури скасування висновків відповідних служб до проектної документації щодо землеустрою, якщо її затверджено».

Однак керівники природоохоронних органів уже починають відхрещуватися від підтримки ідеї передати плавні, що охороняються законом, у приватні руки. Начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Віктор Тищенко, приміром, заявив авторові цих рядків таке: «Узгодження на вилучення земель із державної власності підписував не я, а ще мій попередник на посаді. Після мого призначення управління цей документ відкликало, як виданий з порушеннями законної процедури. А протягом останніх двох років ми жодного такого узгодження більше не видавали».

Втім, прокуратура теж відмовляється вважати як узгодження, так і «відписку» глави ОДА достатнім обґрунтуванням для вилучення землі в держави в інтересах приватних осіб. За словами прес-секретаря прокурора Херсонщини Федора Самійленка, законність розпорядження від Миколи Костяка № 838 буде оскаржуватися в ході тепер уже судової тяжби. Для цього прокуратура подала на облдержадміністрацію позов до Херсонського окружного адміністративного суду.

Нагадаємо: скандал із приводу зловживань високопоставлених чиновників у Херсонській обласній державній адміністрації вже далеко не перший. Не так давно Служба безпеки України склала адміністративний протокол про порушення антикорупційного законодавства України на начальника управління ОДА з питань преси та інформації Вадима Штепенка, який після переходу на державну службу залишився співзасновником одразу декількох комерційних фірм. Ще до того, як суд підтвердив обґрунтованість висунутих на його адресу претензій, начальник управління подав у відставку і був звільнений із облдержадміністрації.

 

Херсон.