Координаційна рада шахтарських ветеранських та інвалідських організацій України готує проведення в м. Брянка Вседонбаського сходу громадян. 

За словами депутата Луганської обласної ради Юрія Хохлова, приводом для проведення акції стало порушення норм Гірничого закону України в частині забезпечення вугіллям пенсіонерів закритих шахт. У Луганській області, наприклад, за минулі роки гірникам-пенсіонерам не довезли 130 тисяч тонн вугілля. При цьому, як стверджує Юрій Хохлов, норма належного палива постійно знижується: замість 5,9 тонни на рік шахтарям пропонують лише 3,1 тонни. До того ж навіть цю зменшену норму намагаються замінити незрозумілою сумою грошової компенсації. За відпускної вартості вугілля 1349 грн. за тонну пенсіонерам компенсують усього 950 грн.

Крім того, ніхто не фінансує вантаження й підвезення палива до будинків ветеранів шахтарської праці, а за законом усе це має здійснюватися безплатно. «Поки що тільки 14 шахт вугільних підприємств Луганської області переведено на норму 3,1 тонни, але з наступного року очікується, що всі 37 підприємств, які перебувають на стадії ліквідації, переведуть на цю схему», — інформує Юрій Хохлов. Брянку для проведення акції вибрали не випадково. 2002 року в місті проходило виїзне засідання Кабміну, на якому розглядалися проблеми підприємств вуглевидобувної промисловості та було намічено плани щодо їх ліквідації. Однак за минулі десять років Брянка й надалі залишається одним із найбільш «убитих» шахтарських міст України. 4 липня тут хочуть зібратися представники всіх шахтарських міст Луганської і Донецької областей. Вони оголосять про початок безстрокової акції протесту, яка фінішує в Києві у професійне свято гірників.