До початку чемпіонату чимало туристів боялися їхати в Україну. Причина — негативні відгуки в закордонних ЗМІ, й не тільки. «Голос України» поспілкувався з іноземцями й переконався: вони вже планують повернутися. Гості не очікували, що українці настільки привітні. Нам — приємно, їм — комфортно.
Матій, 24 роки, Польща:
— Я приїхав із другом лише на один день, тому взяв 200 доларів. В Україні я вперше, але впевнений, що не востаннє. Коли їхали сюди, цікавив спорт і тільки спорт. Але тут зрозуміли, що можна подивитися ще й на ваших красунь. Українці — неймовірно доброзичливий народ. Понад те: вони цінують і поважають кожного іноземця. Ми не встигли приїхати до Києва, як із нами одразу почали фотографуватися. Людям цікаво, та й у нас будуть гарні спогади.
Юальд, 29 років, Швеція:
— Свою поїздку я планував недовго — 3 дні. Справді радий, що приїхав до Києва, мене тут абсолютно все задовольняє. Люди дуже привітні, постійно усміхаються. Більшість часу я проводжу в фан-зоні та в центрі міста. Обожнюю пиво, а тут воно недороге. Думаю, за всю подорож витрачу не більше 500 євро.
Енсоні, 28 років, Англія:
— Приїхав сюди на тиждень, а вагався цілий місяць. Мій бюджет становить 550 євро. Звичайно, український сервіс не можна порівнювати з сервісом Англії чи Німеччини, однак тут краще, ніж у Росії чи Білорусі. Мені здалося, що митне обслуговування в не надто хорошому стані. Подобається те, що в фан-зоні не лише іноземці, а й безліч тутешніх жителів. Уже не раз засмагав на Трухановому острові. Друзі просили не їхати до України, мовляв, Київ такий самий, як Москва, — непривітне й сухе місто. Я вирішив перевірити, і тепер обов’язково розповідатиму, як тут класно.
Сержіо, 34 роки, Португалія:
— Як же я спочатку боявся їхати в Україну! А тепер мені у вас настільки подобається, що вже й назад не хочеться. Тут такі люди, яких я ніде не зустрічав. Лише заради них треба сюди їхати, народ неймовірно добрий. Щодо витрат — я взяв із собою 1000 євро. Сподіваюся, вистачить, тим паче, що в готелі в мене «все включено». У вільний час ми багато гуляємо містом, фотографуємося біля красивих будівель. Обов’язково приїду в Україну ще, але я б радив вам звернути більше уваги на транспорт. Ми їхали зі Львова до Києва, і умови в потязі не надто порадували.
Браян, 24 роки, Данія:
— Країна чудова, і клімат тут хороший. Люди з радістю допомагають, підказують, переживають, чи все влаштовує. Мені пощастило, бо відпочиваю з компанією. Ми гуляємо по клубах, ресторанах, знаходимо нових друзів. Для відпочинку я взяв із собою 1500 доларів. Єдине, що трохи турбує, — екологія. Забрудненість надмірна, а це засмучує, бо країна дуже красива.
Ігор, 19 років, Росія:
— Я тут підробляю, тому і проживання, й харчування оплачує працедавець. Щасливий, що випала можливість приїхати до України й попрацювати в фан-зоні. Гроші не витрачаю, отримую задоволення від роботи. Тутешні люди дуже добре ставляться до іноземців. Також подобається, що Київ компактний, бо в Москві все набагато складніше, чого варті лише поїздки містом. Нічний Київ — це щось неймовірне, тому я ще не раз до вас навідаюся.
Шатзик, 29 років, Ліван:
— У вас такі гарнющі дівчата! Чесно, я ніде ще таких не бачив. Очі, губи, ніс — усе! Поїздку до України ми з друзями планували місяців із п’ять. Довго шукали житло, хороші квитки на матч, авіаквитки — це все гроші. Добре, що пиво дешеве. Із собою взяв 1500 доларів на тиждень, але хто його знає, можливо, залишуся й на довше. Мені так подобається ходити вулицями й милуватися вашими красунями...
Ілкер, 26 років, Туреччина:
— Я встигаю не лише подивитися футбол, а й гарно відпочити. Із собою взяв 1000 доларів, спробую вкластися. Тут усе сприяє хорошому проведенню часу: атмосфера, погода, красиві дівчата. Я не стомлююся це повторювати, бо дуже люблю Україну. Звичайно, є багато недоопрацювань, як і в будь-якій іншій країні. Однак головне, що тут є всі можливості, щоб приваблювати багато туристів.
Розпитувала Юлія КОСТЕНКО.