Проведення Євро-2012 в Україні урізноманітнило сезонний ринок праці. Найбільша активність у тих регіонах, де відбуваються футбольні матчі.

Міжнародний кадровий інтернет-портал hh. ua повідомляє, що з великою перевагою лідирує Київ — тут пропонують понад 48% вакансій. Щоб дізнатися, як молодь заробляє під час Євро, журналісти «Голосу України» вирушили в самий центр столиці — на майдан Незалежності. Тут фанатам є куди витратити свої гроші.

Послуги стиліста

Вам зроблять будь-яку зачіску — від простого «колоска» до ірокеза. За бажанням — ще й у кольорах прапора України. Майстри використовують спеціальні лаки для волосся, тому можна не переживати: після заходу фанат поверне свій колишній зовнішній вигляд. Кольорова зачіска коштує від 60 гривень. Заробіток одного стиліста становить близько 70 гривень на день. Директор столичного салону краси Олена (23 роки) зазначила: «Це звичайна ціна на послуги перукаря, ми не завищуємо її. Також у нас можна зробити боді-арт — малюємо символіку Євро на обличчі й тілі. В основному обмалювати себе хочуть діти».

Монетний двір

Майстер-клас з виготовлення пам’ятних сувенірних монет стародавнім способом — рідкість у наш час. Умілець чеканить монети для вболівальників, які хочуть залишити собі на пам’ять часточку Євро. Кожен може замовити те, що йому по кишені: монета з алюмінію — 15 грн., з латуні — 25 грн., з міді — 30 грн. У середньому майстер заробляє близько 200—300 гривень на день.

Член історико-патріотичного клубу «Апостол» Ігор (22 роки) розповідає: «З одного боку монети — козацький герб із побажаннями щастя й здоров’я, з другого — емблема Євро-2012 із соняшниками, внизу — напис «football іn Ukraіne». Своєрідний сувенір має попит як в українців, так і в іноземців.

Offіcіal Fan Shop

Тут можна купити не тільки футболки із символікою Євро, а й багато іншого. Сувенірна продукція для фанатів розширила свої межі: у хід пішли й аксесуари для автомобілів, і кухонне начиння, і навіть постільна білизна зі Славеком і Славком. Найдешевший сувенір — брелок за 20 грн., найдорожчий — двоспальна постільна білизна за 500 грн. За час проведення Євро кожен продавець заробить близько 4000 гривень. Продавець Олена (22 роки) розповідає: «В основному виробники товарів — Польща, Туреччина. 80% покупців — українці й представники країн СНД. Іноземці пропонували нам євро, але ми їх направили до найближчого банку».

Отже, є багато способів заробітку під час проведення чемпіонату. Потрібно тільки мати хорошу ідею і заздалегідь організувати роботу. Також спонсори Євро працевлаштовують студентів для організації дозвілля вболівальників. Працюючи у фан-зоні аніматорами, молодь може непогано заробити.

Фото автора.

Ви теж працевлаштувалися на час Євро? Втілили власну бізнес-ідею? Надсилайте історії свого успіху на g_fіshka@ukr.net! Найоригінальніші будуть опубліковані в «Голосі України».

Майстри чеканять пам’ятні монети.

Роблять усе — від «колосків» до ірокезів.

Маємо великий вибір сувенірів на Євро: від кухонного начиння до постільної білизни.