Напевно, у кожному українському місті є своє історичне дерево, з яким пов’язано безліч легенд. У Херсоні ще недавно такою живою пам’яткою вважали в’яз на головній вулиці Суворовській. Згідно з переказом його у 1784 році посадила ще нянька Аркадія — сина легендарного фельдмаршала Олександра Суворова, якого направили зміцнити тутешню фортецю і жив він неподалік від того місця, де ріс зелений велетень. Тільки от деревам, як і людям, відміряно свій вік: старий в’яз, стовбур якого ледь могли охопити, узявшись за руки, чотири людини, на початку нинішнього століття остаточно засох.

Однак городяни так з ним зріднилися, що не віддали комунальникам на розкорчовування, а вирішили перетворити дерево на справжній пам’ятник. І ось уже чотири роки трудиться над стовбуром загиблого в’яза, позбавленого гілок, відомий херсонський скульптор і художник Микола Гепард. Під його різцем на очищеній від кори та відшліфованій до глянсового блиску деревині, яка вже ніколи не дасть живих паростків, один за одним «проростають» образи дивовижних тварин і добродушних персонажів зі слов’янських казок.

На творчому рахунку члена Національної спілки художників України Миколи Гепарда — понад сімдесят дерев’яних скульптур, якими він з любов’ю прикрасив парки, вулиці та сквери десятків міст від України до сусідньої Угорщини. У рідному Херсоні Микола Антонович створив цілу Галявину казок, що стала улюбленим місцем ігор та відпочинку дітвори. Однак майстер певен, що вигадана ним композиція, котра поступово «обживає» прадавній в’яз, стане його майбутнім шедевром, який затьмарить усі попередні. Тому й працює ґрунтовно: намітивши контури чергового зображення, покриває його шаром захисного просочення, що охороняє від жучків-червиць, потім наносить шар оліфи, а під кінець усю скульптуру покриє блискучим глянсовим лаком.

Щоб покрити ними величезний в’яз від кінчика обрізаного стовбура до самого кореня, всіх цих хімікатів треба багато. Вони, до речі, дуже й дуже недешеві: на їхню купівлю херсонці збирають біля в’яза пожертвування. А одним з перших спонсорів унікального арт-проекту став міський голова Володимир Сальдо.

Фото автора.

Херсонський художник Микола Гепард біля легендарного в’яза — у своїй робочій майстерні просто неба.