Представники колективу Лисичанського НПЗ (ПАТ «ЛИНИК») провели під Луганською облдержадміністрацією акцію протесту. 

Причина — зупинення заводу. Це загрожує втратою робочих місць і засобів до існування 20 тисячам осіб. Як повідомив керівник профспілки підприємства Володимир Скакун, через погіршення умов бізнесу в Україні компанія ТНК-ВР, що є власницею заводу, припинила поставки нафти на Лисичанський НПЗ із 1 березня 2012 року. Це спричинило зупинку гіганта. Тритисячний колектив підприємства перевели на 4-денний робочий тиждень, а через місяць обіцяють триденний. «Родини опинилися у складному становищі. Ми прийшли сюди, щоб показати обласній владі, що досі є колективом і хочемо працювати. Сьогодні тут зібралося 30 чоловік, оскільки акція попереджувальна. Якщо діалог зайде в глухий кут, ми проведемо масштабнішу акцію в Києві, у якій візьмуть участь понад 300 осіб», — заявив Володимир Скакун.

Делегати від мітингувальників зустрілися з керівником Луганщини Володимиром Пристюком, обговорили проблеми й вручили йому звернення до Президента України Віктора Януковича, у якому викладено ситуацію. Під колективним листом поставили підписи 5 тисяч працівників підприємства, членів їхніх родин і жителів Лисичанська. Володимир Пристюк запевнив, що обласна влада не має наміру пускати ситуацію навколо заводу на самоплив. «Сьогодні головне — зберегти майновий комплекс підприємства, щоб новий власник зміг максимально реалізувати економічний потенціал заводу, а отримані прибутки спрямувати на забезпечення гідних трудових умов своїм працівникам. Це буде закріплено в соціальному договорі, який ми маємо намір підписати, щойно нового власника буде призначено офіційно, прописавши в цьому документі всі зобов’язання інвестора перед громадою й колективом», — підкреслив Володимира Пристюк. За його словами, ситуація на нафтопереробному заводі обговорювалася з главою держави в Києві. Крім того, керівник області запропонував великому бізнесу вкласти в завод свої інвестиції. «Тепер потрібно оперативно провести аудит і передачу підприємства новому інвестору, щоб було якнайменше наслідків від зупинення «ЛИНИКа». Це спільна позиція й обласної влади, і уряду», — сказав Володимир Пристюк.

Нагадаємо: нафтопереробка в Україні стала збитковою. Це сталося після різкого зростання імпорту нафтопродуктів, які дешевші за вітчизняні через пільгові поставки сировини на заводи-експортери. Тільки за 2011 рік збитки Лисичанського НПЗ становлять 26 млн. доларів.