Проблема дитячих правопорушень з кожним роком набуває дедалі більших обертів. Причин цьому серйозному суспільному явищу дуже багато. Зокрема, й та, що малозабезпечені батьки у пошуках заробітку неспроможні належно опікуватися своїми дітьми. І, навпаки, заможні родини, дозволяючи своєму чаду все, що йому заманеться, часто також стикаються з бідою.

Про стан боротьби з дитячою та підлітковою злочинністю, про профілактичну роботу, спрямовану на запобігання кримінальним вчинкам серед дітей, розмова нашого кореспондента з прокурором Черкаської області Миколою ЛІСОВИМ.
— Миколо Леонідовичу, на одній з колегій Генеральний прокурор України Віктор Пшонка зажадав від правоохоронних органів звернути прискіпливу увагу на тривожний факт — зростання злочинності серед неповнолітніх. Який висновок зроблено щодо цього прокуратурою Черкаської області?
— Ми доклали максимум зусиль, щоб оперативно і результативно відреагувати на зауваження Генерального прокурора. Найперше — негайно зібрали міжвідомчу нараду з участю керівників правоохоронних органів, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, на якій жорстко поставили питання відповідальності усіх посадовців за криміногенний стан у середовищі частини дітей та підлітків. На початок нинішнього року правопорушення серед неповнолітніх зросли в області порівняно з аналогічним періодом 2011 року більш як у п’ять разів. Цю загрозливу тенденцію не могли не помічати представники влади на місцях, державні органи опіки та піклування, навчально-виховні заклади. Обласна прокуратура ретельно вивчила причини та умови, що призвели до скоєння неповнолітніми суспільно-небезпечних вчинків. Під час прокурорської перевірки було виявлено факти безвідповідального ставлення посадових осіб до своїх прямих обов’язків. Деякі службовці, якщо говорити прямо, працювали мляво, по-казенному підходили до розв’язання непростих проблем дитинства, сирітства, бездоглядності.
Нами зафіксовано випадки, коли державні служби, котрі відповідають за криміногенну ситуацію серед дітей, не реагували на тривожні сигнали з місць, зволікали з вирішенням долі неповнолітніх, котрі потрапили у складні життєві обставини, ставали на протиправний шлях або потерпали від злочинних дій дорослих. За виявленими фактами за поданням прокуратури до дисциплінарної відповідальності притягнено понад 50 працівників органів міліції. До державних органів влади прокуратура направила документи реагування щодо нагальної необхідності усунення виявлених порушень. Як результат комплексу вжитих органами прокуратури заходів, права дітей поновлено, а осіб, з вини яких допущено порушення, притягнено до дисциплінарної відповідальності.
— У такій складній роботі, як запобігання дитячій злочинності, неабияку роль відіграють й державні фіскальні органи. Чи налагоджено з ними співпрацю?
— Безумовно. Працівники правоохоронних органів постійно проводять рейди по закладах торгівлі та громадського харчування, де виявляють випадки продажу неповнолітнім алкогольних напоїв та тютюну. Тільки за останній період за поданням міліції податкова служба області притягнула до відповідальності 65 осіб, котрі порушували норми законодавства щодо торгівлі спиртними та тютюновими товарами. Сімнадцять торговельних закладів було позбавлено ліцензії на продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів. За наслідками проведених перевірок на адресу голови Державної податкової служби внесено подання про усунення порушень Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів». Зокрема, і з питань стягнення з виробників алкогольної продукції не менше п’яти відсотків коштів, витрачених ними на рекламу алкогольних напоїв у межах України, для виготовлення соціальної реклами.
— Хто все-таки, на вашу думку, несе відповідальність за те, що дитина стала на протиправний шлях?
— Звичайно, насамперед сім’я. Від неї залежить, якими виростуть її син чи донька. Хоча не останню роль відіграють і державні органи, створені для допомоги родинам, котрі потрапили у складні життєві обставини. Прокуратура області провела нещодавно перевірку діяльності Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Проведеними перевірками дотримання вимог законів України «Про охорону дитинства», «Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю» встановлено, що на сьогодні більшість районних та міських центрів допускають формальний підхід до виконання покладених на них обов’язків. Загалом інспектування та соціальний супровід сімей, які потрапили в скрутну життєву ситуацію, фактично зводиться до заповнення бланків, проведення бесід та консультацій. Не проявляє центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді наполегливості й активності щодо створення соціального гуртожитку для жертв сімейного насилля. Все це й створює передумови до бездоглядності, криміногенної обстановки у сім’ї, серед молоді та підлітків.
На усунення вказаних порушень прокуратура області внесла подання на адресу директора Черкаського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, яке нині перебуває на розгляді.
Крім того, органами прокуратури області проведено перевірки діяльності наркологічних закладів області щодо дотримання вимог чинного законодавства про охорону здоров’я, спрямованого на запобігання, лікування алкогольної та наркотичної залежності, раннього виявлення неповнолітніх споживачів алкогольних напоїв, наркотичних засобів та токсичних речовин. Ретельна перевірка виявила значні недоліки в роботі районних та міських наркологів. Прокуратура області внесла відповідне подання начальнику Головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф. Документи ці оперативно розглянуто і винних посадових осіб притягнуто до відповідальності. Завдяки скоординованим заходам правоохоронних органів нам вдалося на 3,5 відсотка зменшити кількість зареєстрованих в області злочинів. Скоротилося також число правопорушень, скоєних у громадських місцях, а також групою осіб. На 10 тисяч населення зафіксовано 37 злочинів проти 38,5 у 2011 році.
— Миколо Леонідовичу, без взаємодії з органами влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями одним правоохоронцям також непросто справитися з поставленими завданнями, чи не так?
— Ми завжди підтримуємо конструктивну співпрацю з владою на місцях, залучаємо до співпраці ветеранські організації, використовуємо засоби масової інформації. Важливо, що органи місцевої влади та самоврядування серйозно підходять до організації літнього відпочинку дітей, їх дозвілля, культурного розвитку. Усе це зменшує або й унеможливлює дитячі правопорушення. У деяких населених пунктах області депутати місцевих рад ухвалили на своїх сесіях рішення про регламентацію вечірнього перебування дітей на вулиці, відвідання ними комп’ютерних клубів тощо. Ми вдячні тим громадянам, котрі не залишаються байдужими, коли бачать, що деякі недобросовісні продавці реалізовують спиртні напої чи тютюн неповнолітнім. Вони також реагують, звертаються до міліції, коли стають свідками конфліктних ситуацій у середовищі підлітків чи протиправних дій дорослих щодо дітей. Це і є паростки громадянського суспільства, утвердження якого в Україні поліпшить правову свідомість кожної людини, загалом оздоровить нашу українську спільноту.
Розмову провела Лідія ТИТАРЕНКО.