Законність рішення уряду зняти охоронний статус із будівлі Гостинного двору, що на Контрактовій площі, сьогодні планує розглянути Київський апеляційний адміністративний суд. Ініціаторами процесу стали активісти захисту Двору, які виступають проти того, щоби його перетворили на черговий торговельний центр. Учора вони влаштували акцію протесту під стінами Кабміну, де вкотре вимагали повернути будівлі охоронний статус, не допустити її перетворення на ресторанно-бутікову галерею та влаштувати там освітньо-мистецький центр.
Акція під стінами уряду стала відповіддю на спроби видворити захисників із галереї «Спіраль», що в Гостиному дворі, приміщення якої опечатали працівники міліції 18 червня. Активісти твердять, що правоохоронці допустили величезну кількість процесуальних порушень. Тому вони, зі свого боку, написали скарги. Культуролог та києвознавець Владислава Осьмак у коментарі «Голосу України» наголошує:
— Річ не лише в тому, що хтось прийшов і закрив малесеньке приміщення, де розміщено експозицію фотографій на історичну тему. Річ у тім, що те, що нині відбувається з Гостиним двором та Контрактовою площею, це лише малесенька крапля у величезному океані порушень закону, корупційних схем, які дозволяють зняти статус пам’ятки з будівлі, яка б мала слугувати інтересам міста. Натомість, використавши слабини в нашому законодавстві, її хочуть приватизувати для визискування приватних інтересів. Власне, через що виникає така гостра реакція? Через те, що в цьому місті ті, хто ухвалює рішення про те чи інше використання будівель, абсолютно не враховують побажань громади. На Андріївському узвозі, наприклад, планують побудувати шість готелів! Тобто громада міста безголоса і задавлена. 
Інша сторона конфлікту, з якої знаходяться ПАТ «Укрреставрація», головний архітектор Києва Сергій Целовальник, головний архітектор проекту реконструкції Гостиного двору Андрій Миргородський, пояснюють свої плани не лише бажанням заробити на об’єкті. Вони нагадують, що Гостинний двір зводився саме для торгівлі, й — саме торгові крамниці існували тут до 1917 року. Більше того, нинішню споруду в центрі Контрактової площі, на їхню думу, ніяк не можна вважати пам’яткою, бо зводили її у середині вісімдесятих років минулого сторіччя.
Утім, активісти уточнюють, що Гостиний двір не просто будували, а відбудовували реставратори. За словами Владислави Осьмак, робили це не просто так, а через те, що вся Контрактова площа, як і Андріївський узвіз та багато вулиць у центрі Подолу, входить до заповідника Стародавній Київ. «Цей заповідник свідомо роками зводили до статусу відділу наукового центру охорони культурної спадщини. Те, що відбувається сьогодні, — свідома кампанія зі знищення культурної спадщини. Звичайно, новоспеченому «крутелику» краще сидіти в будиночку Петра, ніж у новобудові десь на Біличах. Але це психологія Голохвостих», — твердить культуролог. До того ж, чи потрібен Подолу ще один торговельний центр, може відповісти будь-хто, хоч раз прогулявшись цим історичним районом, де ресторани змінюють кав’ярні, а кав’ярні — порожні бутіки.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.