У день гри із Україною до шахтарської столиці прибували літаки та потяги із фанами — загалом 8000 іноземців. Такого масового англійського «десанту» в місті ще не було.

За кілька годин до матчу англійські фани, які мешкають у кемпінг-парку, запланували влаштувати акцію на знак протесту проти різко негативних висловлювань проти України, які лунали в іноземній пресі напередодні Євро-2012. Медіа лякали вболівальників расизмом, розгулом насильства та агресії у приймаючій країні. Зокрема, колишній капітан збірної Англії Сол Кемпбелл у програмі Бі-Бі-Сі «Панорама» у травні цього року закликав співвітчизників не їхати до України: «Залишайтесь удома. Дивіться чемпіонат по телевізору. Не треба ризикувати. Тому що назад ви можете повернутись у трунах».

Із цим висловлюванням категорично не погоджуються ті вболівальники, які таки ризикнули і приїхали підтримати свою команду. «Застереження Кемпбелла було смішне. Я зустрів чудовий прийом з боку українських людей», — заявив темношкірий фанат Піт Харпер. «Пол не може вказувати нам, що робити. А через його заяви сюди не потрапило дуже багато наших співвітчизників. Україна — прекрасна країна, Донецьк — класне місто. Ми самі переконалися в цьому», — зізнався мешканець Лондона Мік.

Для демонстрації своєї незгоди англійські гості приготували дерев’яну домовину, на якій було написано з одного боку: «Ти неправий, Кемпбелл», а з другого — «Ми робитимемо те, що хочемо». Учасники акції приїхали до пабу, де збиралися вболівальники, винесли труну і оформлені на картоні гасла. Один із учасників акції, вдягнений у маску із зображенням Кемпбелла, заліз усередину до труни. Залунала пісня, де прізвище екс-капітана англійської збірної фігурувало поруч із не дуже літературним висловом. «Примірятися» до домовини, в якій начебто повинні були відправити фанів додому, захотіли й інші гості з Британії. Після нетривалого перфомансу, який викликав ажіотаж серед українських та іноземних телеоператорів і фотокореспондентів, англійці завантажили труну до звичайного легкового автомобіля, за кермом якого перебувала симпатична білявка, та повезли назад. Домовина видавалася простою і збитою нашвидкуруч. На моє запитання, де фанати взяли такий специфічний предмет, один із учасників акції відповів незворушно: «У магазині домовин, звичайно. Це було легко». Чорний англійський гумор...

Після гри не менш численні українські фани поспішали додому, а от англійці ще довго відзначали перемогу своєї команди.

За словами міського голови Олександра Лук’янченка, святкування в пабі завершилося о третій ночі після цілковитого вичерпання запасів пива. 

Фото автора.

Англійські фани влаштували акцію на знак протесту проти негативних висловлювань на адресу України, що налякали чимало іноземних уболівальників.