Учора відбулося засідання круглого столу на тему: «Гідне життя українського села», де обговорили положення Програми Об’єднаної опозиції «Батьківщина». У заході взяли участь народні обранці, депутати обласних та районних рад, селищні голови, представники аграрних підприємств, експерти.
Зокрема, народний депутат Іван Кириленко «БЮТ-«Батьківщина» заявив, що нині українське село розвивається не завдяки владі, а всупереч їй. «Відбувається тотальне скорочення шкіл, медичних установ, згортається будівництво доріг, об’єктів енергозабезпечення. Не створюються нові робочі місця не лише за рахунок сільськогосподарської діяльності, а, приміром, зеленого туризму. Мале підприємництво на селі не може розвиватися через тотальний податковий тиск і адміністрування», — зазначив парламентарій.
Адміністрування аграрного виробництва, за його словами, досягло небачених масштабів. Чого тільки варте запровадження та скасування протягом одного року ліцензування, квотування або мита на експорт зерна.
Особливо негативним для розвитку села, на думку народного депутата, є масове закриття шкіл та фельдшерсько-акушерських пунктів.
І. Кириленко наголосив, що такі дії влади свідомо спрямовані на знищення села та громадян, які там живуть і працюють. «Що станеться зі старенькою хворою бабцею, коли закриють ФАП? Вертоліт до неї не прилетить, і вона приречена на смерть», — обурився він.
Також під час засідання учасники обговорювали питання про ринок землі, освіти тощо. Народний депутат розповів, що у програмі Об’єднаної опозиції є цілий розділ, присвячений аграрній політиці і вирішенню найважливіших проблем українського села. «Чи не вперше у програмі ми поставили на перше місце не агітаторів, а людину і розв’язання її проблем», — підкреслив І. Кириленко.