Краснолучанин Леонід Лукоперов показав своїм співгромадянам, що невирішуваних проблем небуває, якщо підійти до них із громадянської позиції та з винахідливістю.
Цей пенсіонер накрив усі каналізаційні колодязі на своїй вулиці, котрі довгий час зяяли порожнечею. Комунальне відомство не знаходило коштів, щоб придбати нові металеві кришки замість вкрадених мисливцями за металом, а звичайний мешканець міста знайшов простий спосіб. Причому, Лукоперов не тільки накрив небезпечні люки, а й застосував своє ноу-хау, аби припинити злодійство.
— Я беру кришку, просвердлюю посередині або збоку отвір і пропускаю голівкою доверху болт, — розповідає пенсіонер. — А під болт — або ланцюг, або трос. Якщо немає ні того ні іншого, то просто із дроту в’яжу петлю й закручую під шайбу. Після цього роблю рамку.
В результаті виходить так, що кришка піднімається, але забрати її неможливо, тому що вона прикріплена до «якоря» усередині ями. У такий спосіб пенсіонер накрив уже більше десятка каналізаційних люків, підшуковуючи матеріали для роботи серед старого металобрухту. До речі, Леонід Лукоперов завжди відрізнявся схильністю до нестандартних технологічних рішень. І коли трудився на шахті ім. газети «Известия», і коли працював головним інженером краснолуцького управління ЖКГ. До раціональної пропозиції пенсіонера вже придивляється міська влада.
 
Луганськ.