«Впровадження єдиної системи електронного обліку деревини має відбутися у всіх лісогосподарських підприємствах країни до кінця року», — сказав «Голосу України» голова Держагентства лісових ресурсів України Віктор Сівець на всеукраїнській нараді на Рівненщині («Голос України» за 12 червня). І ось уперше на Закарпатті на базі державного підприємства «Ужгородський лісгосп» провели практичний семінар з цих важливих для лісової галузі питань. Керував ним начальник облуправління лісового та мисливського господарства Ігор Фізик. На цей захід запросили директорів усіх держлісгоспів області та відповідальних за ведення електронного обліку фахівців, а також заступника голови ОДА Володимира Приходька, першого заступника голови Ужгородської РДА Віктора Ледіду і — що найцікавіше — начальника відділу інформаційних технологій військових лісів Словацької Республіки Мирослава Чонграді, який презентував ведення електронного обліку в лісах сусідньої держави. Адже там цей спосіб діє понад десять років.
Оскільки саме Ужгородський лісгосп є пілотним на Закарпатті для реалізації цього інноваційного проекту, то його директор, авторитетний і знаний у галузі керівник, Іван Костів констатував про готовність іти цим шляхом. Для цього в лісгоспі є необхідні комп’ютерні технології та відповідне програмне забезпечення: насамперед комплект для кріплення бірок, термопринтер та кишеньково-персональний комп’ютер. Головним завданням такої новації є підвищення якості обліку деревини, зменшення кількості документообігу і викорінення такого ганебного явища, як незаконні рубки.
Для учасників наради продемонстрували увесь процес на практиці: майстер лісу Іван Лоскій (на знімку) розповів, як працювати за допомогою КПК (кишеньково-персонального комп’ютера); головний лісничий Валентин Геккер — про технологію та перспективи електронного обліку; інженер Євген Нападій показав усі електронні прилади та продемонстрував порядок їх застосування (електронна мірна вилка, GPS, електронний висотомір, комп’ютер із відповідним програмним забезпеченням); головний бухгалтер Василь Кий ознайомив з організаційно-структурними змінами під час впровадження комп’ютеризації бухгалтерського обліку.
Фото Олексія ПОПОВА.