В Україні та Польщі відсутні системні прояви расизму. Про це йдеться в заключній заяві, яку ухвалив Комітет міжпарламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом на Дев’ятнадцятому засіданні, що відбулося у Страсбурзі (Французька Республіка) 13—14 червня ц. р. Про це заявив на вчорашньому брифінгу співголова комітету Борис Тарасюк.
Заключні заяви та рекомендації будуть передані Голові Верховної Ради, Президенту та Прем’єр-міністру.
«Вони закликали ЗМІ надавати всебічну та достовірну інформацію щодо таких суспільно-важливих і резонансних тем і не спекулювати на них», — зауважив народний депутат.
Крім того, Борис Тарасюк повідомив, що представники Європейського Союзу висловили занепокоєння внутрішньополітичною ситуацією в нашій країні. «Зокрема, наголошувалося на необхідності припинення вибіркового правосуддя стосовно лідерів опозиції та зазначалося, що українська влада не демонструє бажання реагувати на зауваження з боку структур ЄС», — повідомив він.
Учасники засідання Комітету міжпарламентського співробітництва також обговорили актуальні питання взаємин між Україною та ЄС, серед яких — питання майбутньої угоди про асоціацію, секторального співробітництва в енергетичній і газотранспортній сферах, лібералізації візового режиму тощо.
Водночас Б. Тарасюк спростував чутки про його можливе звільнення з посади голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції. За словами парламентарія, свій авторитет він заробив не на цій посаді, а «двічі працюючи міністром закордонних справ України».
Однак народний депутат Леонід Кожара (Партія регіонів) вважає , що голова української делегації Борис Тарасюк під час засідання Комітету міжпарламентського співробітництва між Україною і ЄС виступав від імені опозиції, а не від Верховної Ради.
На вчорашньому брифінгу він повідомив, що в процесі переговорів з європейською делегацією українська сторона не змогла погодити текст рекомендацій переважно завдяки позиції нашого голови. «Від нас чекали узгодженої пропозиції, а ми прийшли до європейського парламенту зі своїми внутрішніми чварами, — каже Л. Кожара. — Коли питання щодо кінцевих рекомендацій було поставлено на голосування, представники Партії регіонів залишили залу. Оскільки в проекті, на наш погляд, були неприйнятні моменти. Приміром, пункт 21 спільних рекомендацій закликав Вищий суд України пришвидшити касаційний процес у справі Юлії Тимошенко. Ми вбачаємо в цьому прямий тиск на наші суди, тому й вийшли із зали».
Парламентарій вважає, що голова української делегації на будь-яких переговорах має виходити не з вузько партійних позицій, а враховувати позицію всієї делегації.