Цього пленарного тижня проект закону про засади державної мовної політики у парламенті не розглядатимуть. Ще учора народні обранці могли подати до нього свої поправки. Таких, за попередніми підрахунками, назбиралося понад півтисячі. Скільки із них буде враховано — невідомо. Проте експерти і досі розмірковують: чому та навіщо незадовго до виборів цей законопроект з’явився у залі парламенту. У тому, що зроблено це було, щоб захистити мови нацменшин, м’яко кажучи, сумніваються. Принаймні учора під час прес-конференції вони висловили інші версії.
Мобілізувати свій електорат та поліпшити рейтинги провладної партії напередодні виборів — версія перша, — каже Ігор Жданов, президент аналітичного центру «Відкрита політика». 
Ще одна можлива причина, мовляв, бажання ухваленням таких резонансних законів відволікти увагу населення від соціально-економічних проблем.
До того ж, на думку І. Жданова, цей законопроект спрямовано не так на захист російської мови, як на знищення української. Буцімто, враховуючи хоча б те, що 7 із 10 газет та 9 із 10 журналів друкуються у нас російською, то не зрозуміло, кого потрібно підтримувати.
Нагадаємо, у першому читанні законопроект було прийнято 5 червня. Голосувати за нього удруге народні обранці, швидше за все, будуть 4 чи 5 липня. У тому, що у парламенті знайдеться достатня кількість голосів, щоб прийняти його, сумнівів майже немає. А от чи підпише закон Президент — тут уже можливі варіанти. Ігор Жданов, приміром, долі Віктора Януковича не заздрить. Каже, після того, як документ опиниться у нього на столі, гарант Конституції потрапить у пастку. Поставити підпис — означає розгнівати половину населення країни. Не виключено, що може дійти і до силових сутичок. Та ветувати Закон у цьому разі для нього, мовляв, також не варіант. Адже тим самим він може втратити левову частку свого електорату.
Та у ще гіршому становищі опиниться українська мова. Її, скоріш за все, російська просто витисне із ужитку. «Повністю українська мова не зникне, наша історія пам’ятає і гірші періоди. Але, справді, сфера звужуватиметься і вона витіснятиметься на маргінес, припускає — науковий директор Школи політичної аналітики Національного університету «Києво-Могилянська академія» Олексій Гарань.
Акція біля Верховної Ради України на підтримку української мови. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.